إسهامات العلماء المسلمين الإندونيسيين في التفسير الصوفي (القرن 12-15 الهجري الموافق للقرن 17-20 الميلادي)
Endonezyalı müslüman alimlerin tasavvufi tefsirlere katkıları (h.12-15 / m.17-20 yüzyıl)
- Tez No: 875569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAOUDA BENSAID
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Endonezya'da islam'ı tebliğ etme aşaması genişledi ve adalar ve bölge genelinde yayıldı. İslami öğretileri yaymak ve putlara tapan ve Budizm, Hinduizm ve diğer dinleri kınayan toplumlarda inancı yaymak için çeşitli yollarla yapıldı. Savunucu medyanın bir kısmı, çeviri hareketlerinin ve dini metinlerin yerel dillerde yazılmasının geliştiği M.17. ve 20. yüzyıllar arasında Endonezyalı müslüman âlimler tarafından sufi yorumlarının yazılmasına katkıda bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı, M.17. ve 20. yüzyıllar arasında Endonezyalı alimlerin tasavvuf yorumuna katkılarını araştırmak ve yazılarındaki tasavvuf yorumu modellerini tespit etmektir. Bu çalışma, tasavvufi yorumun gelişimi, önde gelen şahsiyetleri ve yazıları hakkında veri elde etmek ve analiz etmek ve tasavvufi yorum yoluyla davete katkıda bulunan âlimler hakkındaki başarılı gerçekleri ortaya çıkarmak için betimleyici, analitik ve tarihsel bir yaklaşım benimsemektedir. Bu çalışma, âlimlerin tasavvufi tefsir yazma konusundaki katkılarının islami öğretilerin müslümanlara aktarılmasında etkili olduğu, ancak tüm âlimlerin tefsirlerinde tasavvufi düşünceyi kullanmadıkları, bunun yerine tefsirlerinde bazı tasavvufi yorumlara yer verdikleri sonucuna varmaktadır as-Sinkili, ve Al-Bantani, ve Abdul al-Malik Karim Amrullah ve Muhammad Quraysh Shihab çalışmanın. Bu çalışma, Endonezya'daki islami savunuculuk aşamasında Endonezyalı âlimlerin katkısı hakkındaki bilgilere mütevazı bir katkı olarak tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The phase of preaching Islam expanded in Indonesia and spread throughout its islands and territories. This happened through various means of disseminating Islamic teachings and spreading the faith in societies that worshipped idols and condemned ancients religions such as Buddhism and Hinduism. The contributions of Indonesian muslim scholars who contributed to the writing of sufi commentaries between the 17th and 20th centuries AD were among the advocacy environments in which translation movements and the writing of religious texts in local languages flourished. The purpose of this study is to investigate the contributions of Indonesian scholars to Sufi interpretation between the 17th and 20th centuries AD, to identify the models of Sufi interpretation in their writings, and to determine the extent of their influence in the sphere of life of Indonesian Muslim people. The study adopts a descriptive, analytical and historical approach to obtain and analyze data on the development of Sufi interpretation, prominent personalities and their writings, and reveals the realities of the achievements of scholars who contributed to the da'wah through Sufi interpretation. The study concludes that the contributions of scholars in Sufi commentaries have been instrumental in transmitting Islamic teachings to Muslims. However, not all scholars used sufi thought in their commentaries. On the contrary, some sufi intrepretations were incorporated into their commentaries, such as al-Sinkily, al-Bantani, Abdulmalik Karim Amrullah and Muhammad Quraish Shihab. This study aims to make a modest contribution to the knowledge of the contribution of Indonesian scholars in Islamic advocacy in Indonesia.
Benzer Tezler
- Abdulhamid b. Bâdîs'in tefsir'inde Makâsidî tefsir
Magâsidî tafsir in the tafsir of Abdulhamid b. Bâdis
MUHAMMED AVNOĞLU
Yüksek Lisans
Arapça
2020
DinMarmara ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET EMİN MAŞALI
- المحاولات في تعليم الحديث بمدارس فندق في منطقة فطاني جنوب تايلاند
Tayland'ın güney bölgesindeki Patani Pondok medreselerinde hadis eğitim faaliyetleri
MAWADDAH JAPAKIYA
Yüksek Lisans
Arapça
2019
DinMarmara ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ATAULLAH ŞAHYAR
- تخريب الآثار التأريخية والبيئية في شمال العراق بين سنة1921-1991
1921- 1991 yıllarında Kuzey Irakın doğal çevre ve tarihî eserlerinin tahribi
AHMED MOHAMMED MAWLOOD SYAN
Yüksek Lisans
Arapça
2017
Kamu YönetimiYüzüncü Yıl ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. RAHMİ TEKİN
- الحياة العلمية في نابلس خلال العصر المملوكي( 648_923 هجري/ 1250_1517 ميلادي).
Mamlükler döneminde (648-923 / 1250-1517) Nablus'ta bilimsel hayat / Scientific life in Nablus during the Mamluk era (648-923 / 1250-1517)
MUHAMMED ALJASEM
Yüksek Lisans
Arapça
2024
Eğitim ve ÖğretimMardin Artuklu ÜniversitesiKudüs ve Filistin Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ RACHID CHIKHOU
- الترجمة الأدبية من التركية إلى العربيةرواية 'الحياة الأبدية تنتظرك' للكاتب عمر سيفنج جول
Türkçeden Arapçaya edebi çeviri Ömer Sevinçgül'ün 'Sonsuz Hayat Seni Bekliyor' adlı roman örneği
SALMA ABDULRAZEK
Yüksek Lisans
Arapça
2023
Doğu Dilleri ve Edebiyatıİstanbul ÜniversitesiArap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMER İSHAKOĞLU