İlham Aliyev döneminde Azerbaycan - İsrail ilişkileri
Azerbaijan - Israel relations during the period of İlham Aliyev
  1. Tez No: 867113
  2. Yazar: KHAYAL SALAHOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN TERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İlham Aliyev, Azerbaycan, Azerbaycan-İsrail İlişkileri, Ilham Aliyev, Azerbaijan, Azerbaijan-Israel Relations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada Azerbaycan ile İsrail arasındaki ilişkinin tarihsel, ekonomik, siyasi boyutlarına odaklanılmıştır. Azerbaycan'ın tarihindeki dönüşümler, özellikle Karabağ sorunu gibi Ermenistan ile yaşanan çekişmeler, ülkenin uluslararası konumunu belirleyen önemli faktörlerden biridir. Karabağ sorunu zaman zaman iki ülke arasında sıcak savaşın da yaşanmasına neden olmasına rağmen halen devam eden bir sorundur. Bu gerçeklik ve SSCB'den ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke olarak Azerbaycan, bağımsızlığı ardından ilk sürecini denge siyaseti ve güçlenme için stratejik yaklaşımlar benimseme ile geçirmiştir. Ancak Haydar Aliyev ile birlikte ülke, Rusya, Ermenistan, İran gibi ülkelerle olan ilişkileri ve toprak bütünlüğü konusundaki zorluklar dikkate alındığında, farklı ilişki alanları arayışına girmiştir. Bu noktada iki ülke, İsrail'in bağımsızlık sonrası kabulü ve askeri, ekonomik alanlardaki kurulan ilişkisini ekonomi, askeri, güvenlik, kültürel, stratejik ve enerji alanlarında birleştirerek var olan anlayışın ötesine taşımıştır. Araştırmada İlham Aliyev'in İsrail'e karşı siyasi, ekonomik, güvenlik ve savunma boyutunda göstermiş olduğu tutum üzerinde durulmuştur. İki ülke arasında var olan ilişki birçok alanda görünenin ötesinde gerçekleşen ve birbirinin bulunduğu konumları korumaya hizmet eden bir noktada yer alır ve İlham Aliyev benimsemiş olduğu siyasi tutum ile bunu hem açık hem de açık olmayan bir tutum ile gerçekleştirir. İlişkisinde sergilemiş olduğu bu ikilem ise beraberinde diğer ülkeler ile olan ilişkisini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the historical, economic and political dimensions of the relationship between Azerbaijan and Israel. Transformations in Azerbaijan's history, especially the conflicts with Armenia such as the Karabakh conflict, are one of the important factors that determine the country's international position. Although the Karabakh problem sometimes causes hot wars between the two countries, it is still an ongoing problem. With this reality and as a country that declared its independence by seceding from the USSR, Azerbaijan spent the first period after its independence adopting strategic approaches for balance politics and strengthening. However, with Heydar Aliyev, the country has sought different areas of relations, considering its relations with countries such as Russia, Armenia and Iran, and the difficulties regarding its territorial integrity. At this point, the two countries have moved beyond the existing understanding by combining Israel's post-independence acceptance and its established relationship in the military and economic fields in the economic, military, security, cultural, strategic and energy fields. The research focused on Ilham Aliyev's attitude towards Israel in political, economic, security and defense dimensions. The relationship between the two countries is at a point that goes beyond what is visible in many areas and serves to protect each other's positions, and Ilham Aliyev achieves this with the political attitude he has adopted, both in a clear and unclear manner. This dilemma it exhibits in its relationship also affects its relations with other countries.