STEM etkinliklerinin 10.sınıf öğrencilerinin kavramsal anlamalarına etkisi ve öğrenci görüşleri: Karışımlar ünitesi
The effect of STEM activities on the conceptual understanding of 10th grade students and student opinions: Mixtures unit
  1. Tez No: 867134
  2. Yazar: HANİFE ŞEYDA KIR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE KARSLI BAYDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, Mühendislik Tasarım Süreci, Karışımlar, Kavramsal Anlama, STEM Education, Engineering Design Process, Mixtures, Conceptual Understanding
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, 10. sınıf karışımlar ünitesi kapsamında STEM eğitim yaklaşımının Mühendislik Tasarım Süreci (MTS) basamaklarına göre geliştirilen öğretim etkinliklerinin öğrencilerin kavramsal anlamaları ile kavramsal anlamanın kalıcılığına etkisini ve öğretim uygulamalarıyla ilgili görüşlerini incelemektir. Araştırmada STEM eğitim yaklaşımına göre geliştirilen öğretim etkinliklerinin etkisinin ortaya çıkarılması için nicel ve nitel verilerin toplanarak sonuca ulaşıldığı bir araştırma yöntemi olan karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Giresun iline bağlı Yağlıdere ilçesindeki bir lisenin 10. sınıfında öğrenim gören toplam 8 kişi (4 kız, 4 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen iki aşamalı Karışımlar Kavram Testi (KKT) ve standartlaştırılmış açık uçlu görüşme formu kullanılmıştır. İki aşamalı KKT'ten elde edilen veriler SPSS istatistik paket programında nonparametrik testlerden olan Friedman ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri ile analiz edilmiştir. Standartlaştırılmış açık uçlu görüşme formu ise içeriksel olarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, STEM eğitim yaklaşımının MTS basamaklarına göre geliştirilen öğretim etkinliklerinin öğrencilerin kavramsal anlamalarını arttırmada etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrencilere uygulanan öğretim uygulamasından sonra aradan zaman geçmesine rağmen öğrencilerin testlere verdikleri puanlardaki artış devam etmiştir. Yani kalıcı öğrenmelerin gerçekleştiği gözlemlenmiştir. İki aşamalı KKT'nin ikinci aşamalarından elde edilen bulgulardan ''Karışımlar'' ünitesinde öğretimden önce, öğretimden hemen sonra ve aradan süre geçtikten sonraki cevapları incelendiğinde kavram yanılgılarında büyük oranda azalma olduğu tespit edilmiştir. Yani STEM eğitim yaklaşımı ile gerçekleştirilen öğretim uygulamalarından sonra pozitif yönde bir kavramsal değişim gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin öğretim uygulamalarına yönelik görüşlerinden onların uygulamalarla ilgili genel olarak olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of the teaching activities developed according to the Engineering Design Process (EDP) steps of the STEM education approach within the scope of the 10th grade mixtures unit, on students' conceptual understanding, the permanence of conceptual understanding, and their opinions about teaching practices. In the research, mixed research method, which is a research method in which quantitative and qualitative data are collected and results are reached, was used to reveal the effect of teaching activities developed according to the STEM education approach. The study group of the research consists of a total of 8 people (4 girls, 4 boys) studying in the 10th grade of a high school in Yağlıdere district of Giresun province in the 2022-2023 academic year. The two-stage“Mixtures”unit Concept Test (MCT) and standardized open ended interview form, developed by the researcher, were used as data collection tools. The data obtained from the two-stage MCT were analyzed with Friedman and Wilcoxon Signed Rank tests, which are non-parametric tests, in the SPSS statistical package program. Standardized open ended interview form were analyzed contextually. Analysis results showed that the teaching activities developed according to the EDP steps of the STEM education approach was effective in students' conceptual understanding. In addition, although time has passed since the teaching practice applied to the students, the increase in the scores given by the students to the tests has continued. In other words, it has been observed that permanent learning has occurred. When the answers obtained from the second stages of the twostage MCT are examined in the“Mixtures”unit before the teaching, immediately after the teaching and after some time has passed, it is seen that there is a significant decrease in misconceptions. In other words, it was concluded that a positive conceptual change occurred after the teaching practices carried out with the STEM education approach. From the students' opinions about the teaching practices, it was determined that they generally had positive views about the practices.