Taze embriyo transferi ve donma çözme embriyotransferlerinde transfer öncesi endometriumkalınlığının gebeliğin hipertansif hastalıklarıve doğum ağırlığına etkileri
The effects of pre-transfer endometrial thickness on hypertensive disorders of pregnancy and birth weight in fresh embryo transfers and frozen-thawed embryo transfers
  1. Tez No: 867135
  2. Yazar: BİLAL EMRE ERZENEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ESİNLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon, SGA, doğum ağırlığı, IVF, preerclampsia, gestationel hypertension, SGA, birth weight
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Üreme Teknolojileri (ART), kısırlık yönetiminde ayrılmaz bir parça haline gelmiş olup, in vitro fertilizasyon (IVF) en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. IVF kullanımının artmasıyla birlikte, ilişkili risklerin ve potansiyel faktörlerin anlaşılması son derece önemli hale gelmektedir. Bu kapsamlı derleme, endometrial kalınlığın ART döngülerindeki gebelik sonuçları üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Transfer öncesi ultrason ile değerlendirilen endometrial kalınlık, endometrial reseptivitenin kritik bir göstergesi olarak hizmet vermektedir. Çalışmalar, IVF başarısını ve klinik gebelik oranlarını öngörmede önemini göstermiştir. Bununla birlikte, endometrial kalınlığın gebelikte hipertansif bozukluklar ve doğum ağırlığı sonuçları üzerindeki etkilerine dair sınırlı literatür bulunmaktadır. Mevcut çalışmalar genellikle taze transferler veya donmuş-çözülmüş embriyo transferleri üzerinde ayrı ayrı odaklanırken, her iki hasta grubunu içeren az sayıda çalışma bulunmaktadır. Ayrıca, fetal büyüme kısıtlılığı (FGR), ART gebeliklerinde önemli bir endişe kaynağını temsil etmektedir. Lubchenco ve meslektaşları fetal büyümeyi üç kategoriye ayırarak tanımlamışlardır: gestasyonel yaşa göre küçük (SGA), uygun (AGA) ve büyük (LGA). FGR, bir fetüsün büyüme potansiyelini gerçekleştirememesiyle karakterize edilir ve perinatal sonuçlar için önemli sonuçlar doğurur. Çalışmamızda, ART döngülerinde endometrial kalınlık ölçümlerinin kapsamlı bir analizini gerçekleştirdik ve bunları hipertansif gebelik bozuklukları ve doğum ağırlığı sonuçları da dahil olmak üzere gebelik sonuçları ile ilişkilendirdik. Bulgularımız, endometrial kalınlık ile bu sonuçlar arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir ve endometrial değerlendirmenin ART başarı oranlarını optimize etme ve anne ve neonatal sağlığı iyileştirme açısından önemini vurgulamaktadır. Bu derleme, endometrial kalınlık ile gebelik sonuçları arasındaki ilişkiyi daha kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşturmak için daha fazla araştırmanın gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu ilişkilerin daha derinlemesine anlaşılması, klinik karar verme süreçlerini geliştirebilir ve sonuç olarak anne ve neonatal sağlığını iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Assisted Reproductive Technologies (ART) have become integral in managing infertility, with in vitro fertilization (IVF) being one of the most commonly employed methods. As the utilization of IVF continues to rise, understanding its associated risks and potential factors becomes paramount. This comprehensive review aims to explore the impact of endometrial thickness on pregnancy outcomes in ART cycles. Endometrial thickness, as assessed by pre-transfer ultrasound, serves as a crucial indicator of endometrial receptivity. Studies have demonstrated its significance in predicting the success of IVF and clinical pregnancy rates. However, limited literature exists regarding the effects of endometrial thickness on hypertensive disorders in pregnancy and birth weight outcomes. Existing studies predominantly focus on either fresh transfers or frozen-thawed embryo transfers separately, with few encompassing both patient groups. Furthermore, fetal growth restriction (FGR) represents another pertinent concern in ART pregnancies. Lubchenco and colleagues classified fetal growth into three categories: small for gestational age (SGA), appropriate for gestational age (AGA), and large for gestational age (LGA). FGR, characterized by a fetus failing to achieve its growth potential, poses significant implications for perinatal outcomes. In our study, we conducted a comprehensive analysis of endometrial thickness measurements in ART cycles and correlated them with pregnancy outcomes, including hypertensive disorders in pregnancy and birth weight outcomes. Our findings suggest a significant association between endometrial thickness and these outcomes, highlighting the importance of endometrial assessment in optimizing ART success rates and improving maternal and neonatal health. This review underscores the necessity for further research to elucidate the relationship between endometrial thickness and pregnancy outcomes comprehensively. A deeper understanding of these associations can enhance clinical decision-making and optimize ART success rates, ultimately improving maternal and neonatal health.