Kuantum Teorisinin çağdaş heykel formlarında yansımaları
Refletions of Quantum Theory in contemporary sculpture forms
- Tez No: 867218
- Danışmanlar: DOÇ. ERCAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Heykel, Bilim, Kuantum, Teknoloji, Art, Sculpture, Science, Quantum, Technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bilim ve Sanat, genellikle ayrı alanlar olarak düşünülse de, soyut fizik için sanat, bilim insanlarının değişen gerçekliği keşfetmek için başvurduğu, somut bir form işlevi görür. Kuantum Teorisi, modern fiziğin en karmaşık teorisi olarak bilinir ve ortaya çıktığı günden bu yana, tıp, biyoloji, kimya, teknoloji, felsefe, teoloji, sosyoloji ve sanat dahil olmak üzere birçok disiplini etkilemiş ve hala etkilemeye devam etmektedir. Heykel sanatı, Kuantum Teorisi'nin etkilerini en çarpıcı şekilde yansıtan alanlardan biridir. Sanatçılar, kuantumun karmaşıklıklarını ve belirsizliklerini heykellerinde ifade etmekte ve izleyiciye bu soyut kavramları somut bir formla yansıtmaktalar. Örneğin, bir heykel, parçacıkların belirsizliğini ve sürekli olarak değişen doğasını temsil edebilmekte veya bir dizi heykel, parçacıklar arası etkileşimleri ve dalgalanmaları betimleyebilmektedir. Bu tez çalışması; Kuantum Teorisi'nin ortaya çıkışından itibaren gerçekleşen bilimsel gelişmelerin, teknolojiye yansımalarını, bunun da Endüstriye etkilerini, dolayısıyla sosyal yaşamın değişimini vurgulayarak, bu teorinin heykel sanatında görülen form değişimine olan etkisini araştırmaktadır. Bu tez çalışması ile heykeltıraşların bu teoriyi nasıl ele aldıkları örneklerle gösterilmekte, bilimsel gelişmelerin sanat ile etkileşimi, evreni anlama ve ifade etme çabalarının çağdaş heykel formlarına yansımaları açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Science and Art, although often perceived as separate domains, intersect in the realm of abstract physics. When dealing with abstract realities, art serves as a tangible form through which scientists explore ever-changing depictions of reality. One of the most complex theories in modern physics is Quantum Theory, which has influenced various disciplines since its inception. From medicine and biology to chemistry, technology, philosophy, theology, sociology, and art, Quantum Theory continues to shape our understanding of the world. Sculpture art stands out as one of the fields that most strikingly reflects the effects of Quantum Theory. Artists express the complexities and uncertainties of quantum physics in their sculptures, offering viewers a tangible representation of these abstract concepts. For instance, a sculpture may depict the uncertainty and continuously changing nature of particles, or a series of sculptures may portray interactions and fluctuations between particles. This thesis explores the impact of Quantum Theory on the changing forms in sculpture art, highlighting the reflections of scientific developments on technology, industry, and consequently, social change since the emergence of this theory. Through examples, this thesis demonstrates how sculptors interpret this theory, elucidating the interaction between scientific advancements and art, and explaining how efforts to understand and express the universe manifest in contemporary sculpture forms.