Ulaştırma sistemlerinin çevre sorunlarına etkisi açısından havayolu taşımacılığı
Relationship between airline transport with regards to the effect of transportation systems on environmental issues
  1. Tez No: 867300
  2. Yazar: ADEM KAYIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Kirliliği, Hava Kirliliği, Küresel Isınma, Ulaştırma Sistemleri, Ulaştırma Türleri, Air Pollution, Environmental Pollution, Global Warming, Transportation Systems, Transportation Types
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Ulaşım aktiviteleri sağladığı sosyo-ekonomik faydaların yanında, birçok çevre sorununu da beraberinde getirmektedir. Ulaşım sektörünün çevreye olan olumsuz etkilerini küresel, kentsel ve yerel olarak üç başlık altında toplamak mümkündür. Dünyada yaşanan teknik, sosyal ve ekonomik gelişmeler taşımacılık sektörünün sürekli gelişeceğini ve küreselleşeceğini göstermektedir. Bu gerçekten hareketle ulaşım sektörünün küresel ısınmaya olumsuz etkilerini en aza indirmek için ulaşım sistemleri arasında bir denge kurulması ve havayolu taşımacılığının geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Ulaşımın ucuz ve çevre dostu olmasını sağlamak mümkündür. Küreselleşmenin bir sonucu olarak hava taşımacılığı sınır tanımaz hale gelmiştir. Bu nedenle havayolu taşımacılığı gelişirken çevreye daha fazla zarar vermemesi ve gerek çevresel gerekse ekonomik sürdürülebilirlik açısından havacılık sektöründen kaynaklanan çevre kirliliğinin en aza indirilebilmesi için gerekli önlemlerin alınması gelecekte çok daha önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
In addition to the socio-economic benefits it provides, transportation activities come with many environmental problems. We can collect the impacts of the transportation sector on the environment under three titles, which are global, urban and local impacts. The technical, social and economic developments in the world shows that the transportation sector will constantly develop and become global. Based on this fact, it is of great importance to establish a balance between transportation systems and to improve air transportation in order to minimize the negative effects of the transportation sector on global warming. It is possible to ensure that transportation is inexpensive and environmentally friendly. As a result of globalization, air transport has become borderless. For this reason, it will be much more important in the future to take the necessary measures to prevent further damage to the environment while developing air transport and to minimize the environmental pollution caused by the aviation sector in terms of both environmental and economic sustainability.