Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin dijital oyun oynama tutumlarının incelenmesi: Bir karma yöntem araştırması
Investigation of digital game playing attitudes of sports science faculty students: Mixed method research
- Tez No: 867325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ARAÇ ILGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri, Dijital Oyun, Dijital Oyun Oynama Tutumu, Karma Yöntem, Sports Sciences, Digital Gaming, Digital Gaming Attitude, Mixed Method
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araĢtırmanın amacı, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin dijital oyun oynama tutumlarını hem nicel hem de nitel yöntemler ile incelemektir. Bu araĢtırmanın modeli olarak nitel ve nicel tekniklerin birlikte kullanıldığı“karma yöntem araĢtırması”tercih edilmiĢtir. Karma yöntem desenlerinden“yakınsayan paralel desen”araĢtırmanın deseni olarak belirlenmiĢtir. AraĢtırmanın nicel verilerini 138 kadın 180 erkek olmak üzere toplamda 318 öğrenci, araĢtırmanın nitel verilerini 14 öğrenci oluĢturmaktadır. AraĢtırmanın nicel verileri Dijital Oyun Oynama Tutumu Ölçeği ile elde edilmiĢtir. AraĢtırmanın nitel verileri ise yarı yapılandırılmıĢ görüĢme formu ile elde edilmiĢtir. Nicel verilerin analizi aĢamasında SPSS 22.0 istatistik paket programından yararlanılmıĢtır. Öncelikle iç tutarlılık katsayıları incelenmiĢ, daha sonra çarpıklık basıklık katsayısı değerlendirilmiĢtir. Buna göre t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Scheffe testi kullanılmıĢtır. Nitel verilerin analizi aĢamasında ise veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiĢ ve yorumlanmıĢtır. Sonuç olarak hem nicel verilerin hem de nitel verilerin birbirlerini destekler nitelikte olduğu ve spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin orta seviye dijital oyun oynama tutumlarına sahip oldukları düĢünülmektedir 2024, xiii + 66 Sayfa
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the digital game playing attitudes of the students of the faculty of sports sciences with both quantitative and qualitative methods. As the model of this research,“mixed methods research”, in which qualitative and quantitative techniques are used together, was preferred. Among the mixed method designs,“convergent parallel design”was determined as the research design. The quantitative data of the research consists of 318 students, 138 women and 180 men, and 14 students constitute the qualitative data of the research. The quantitative data of the research were obtained with the Digital Gaming Attitude Scale. Qualitative data of the research were obtained by Semi-Structured Interview Form. SPSS 22.0 statistical package program was used during the analysis of the quantitative data. First of all, the internal consistency coefficients were examined, then the skewness and kurtosis coefficient was evaluated. Accordingly, t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Scheffe test were used. In the analysis phase of qualitative data, the data were analyzed and interpreted using the content analysis technique. As a result, it is thought that both quantitative data and qualitative data support each other and that the students of the faculty of sports sciences have moderate digital game playing attitudes. 2024, xiii + 66 Pages