Mide adenokarsinomlarında SOX9 protein ekspresyonu ile histopatolojik ve klinik veriler arasındaki ilişki
The relationship between SOX9 protein expression and hi̇stopathologi̇cal and clinical data in gastri̇c adenocarcinomas
- Tez No: 867564
- Danışmanlar: DR. AYSUN GÖKÇE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Mide, Adenokarsinom, SOX9, prognoz, Stomach, adenocarcinoma, SOX9, prognosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Gastrik adenokarsinom olgularında SOX 9 ekspresyonunu tanımlamak ve elde ettiğimiz sonuçların klinik ve patolojik parametreler ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 2017-2022 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji bölümünde mide adenokarsinomu tanısı almış 150 gastrektomi spesmeni dahil edildi. Bu 150 olguya ait bloklar immünohistokimyasal (İHK) olarak SOX9 antikoru ile boyandı. Olguların klinik, patolojik ve prognostik verileri ile SOX9 antikoru boyanma sonuçları arasında ki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: İncelenen 150 olgunun % 40'ında yüksek SOX9 ekspresyonu (yüksek yoğunlukta boyanma ve yüksek oranda boyanma) gözlendi. Yüksek SOX9 ekspresyonu ile tümör uzun çapı (p0,005). Sonuç: Çalışmamızda ki sonuçlar, gastrik kanserde artmış tümör SOX9 protein ekspresyonunun kötü prognoz ile ilişkili olabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim is to detect SOX9 positive cases in gastric adenocarcinoma cases and to investigate the relationship of SOX9 expression with clinical and prognostic parameters. Material and method: Our study included 150 gastrectomy specimens diagnosed as gastric adenocarcinoma in the Department of Medical Pathology of Health Sciences University (SBU) Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 2017 and 2022. Blocks of these 150 cases were stained with SOX9 antibody immunohistochemically (IHC). The relationship between the clinical, pathological and prognostic data of the cases and the SOX9 antibody staining results was statistically evaluated. Results: High SOX9 expression (high intensity staining and high rate of staining) was observed in 40% of the 150 cases studied. There is a statistically significant relationship between high SOX9 expression and the long diameter of the tumor (p0.005). Conclusion: The results of our study suggested that increased tumor SOX9 protein expression in gastric cancer may be associated with a poor prognosis.