The Da Vinci Code and Sir Gawain and the Green Knight the conspiracy theory
Da Vinci Şifresi ve Sir Gawain ve Yeşil şövalye komplo teorisi
  1. Tez No: 867580
  2. Yazar: REEM TAREQ SALEH ALJBURI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dan Brown, Da Vinci Şifresi, Kutsal Kâse, Komplo, Sir Gawain, Dan Brown, The Da Vinci Code, Holly Grail, Conspiracy, Sir Gawain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma komplo teorisini, nasıl işlediğini, ne anlama geldiğini ve komplo teorisinin fikirlerini açıklamayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi ve yazarı bilinmeyen Sir Gawain ve Yeşil Şövalye adlı iki edebi eserdeki komplo teorisi karşılaştırılmaktadır. Bu eserlerden ilki gerçekçi bir roman iken, ikincisi hayali varlıklar içeren kurgusal bir eserdir. Bu tez, çağdaş komplo teorisinin ve hem romanda hem de şiirde bulunan sembollerin, dürüstlük, onur, görev bilinci gibi ahlaki değerleri veya Kutsal Kase, gül, yeşil kuşak ve en ünlüsü olan ve tarih boyunca birçok edebi eserde veya medeniyette birçok yorumu bulunan“Beşgen”gibi sembolleri nasıl temsil ettiğine odaklanmaktadır. Bu çalışmada okuyucu, Sir Gawain'in şövalyelik duygusu ile günahla lekelenmiş kuşak tarafından temsil edilen 3. günde kazancını saklamak arasındaki çatışması, yeşil kuşağın beşgenin eksikliğini temsil etmesi ve son olarak sözünü tutmadaki beceriksizliğinden duyduğu utanç gibi komplo teorisi inancı ile altta yatan psikolojik özellikler ve bireysel varyasyonlar arasındaki ilişkiyi analiz edebilir. Bu çalışmaya göre Da Vinci Şifresi'ni çevreleyenler gibi komplo teorileri, insanların varoluşsal korku ve ölüm kaygısıyla başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Katılımcıların komploya inanma düzeyleri, hem tamamlayıcı (Yeni Çağ ruhani) hem de çatışan (Hristiyan teolojik) dünya görüşlerini kabul etmeleriyle de ilişkiliydi.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain and analyze the conspiracy theory, how it works, what it means and the ideas of the conspiracy theory. The study also compares the conspiracy theory in two literary works The Da Vinci Code by Dan Brown and the poem Sir Gawain and the Green Knight for unknown author. The first is a realistic novel while the latter is fictional, includes imaginary creatures. This thesis focuses on how the contemporary conspiracy theory and the symbols found in both, the novel and the poem represented by the morals of integrity, honor, sense of duty, or symbolic like The Holy Grail, the rose, the green girdle and the most famous one the“Pentangle”which has many interpretations in many literary works or civilizations across history. In this study, the reader can find analyzed correlation between conspiracy theory belief and underlying psychological characteristics and individual variations, like Sir Gawain's conflict between his chivalric sense and hiding his gains on the 3rd day, represented by the girdle that was tarnished with sin The green sash is meant to represent what the pentangle is missing., and finally his shame of his incompetence to keep his promise. Conspiracy theories like those surrounding The Da Vinci Code may help people deal with existential dread and death anxiety, according to this study. Participants' levels of conspiracy believing were also correlated with their acceptance of both complementary (New Age spiritual) and conflicting (Christian theological) worldviews.