1.trimester hiperemezis gravidarum tanılı gebelerde gebelik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of pregnancy outcomes in patients diagnosed with first trimester hyperemesis gravidarum
  1. Tez No: 868020
  2. Yazar: SELDA NUR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ASLAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: 1.Trimester, Hiperemezis Gravidarum, PUQE testi, Bulantı kusma, 1st trimester, Hyperemesis Gravidarum, PUQE test, nausea and vomit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı hiperemezis gravidarum tanısı alan kadınların gebelik sonuçlarını hiperemezis gravidarum tanısı almayan kadınların gebelik sonuçları ile karşılaştırmaktır. Bu bağlamda, maternal ve neonatal sonuçların araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimize 1. Trimester Hiperemezis Gravidarum nedenli başvurmuş 18 yaş üstü PUQE Testini doldurmuş kronik hipertansiyon, pregestasyonel diabetes mellitus, tiroid hastalığı gibi kronik hastalığı, morbid obezitesi ve çoğul gebeliği olmayan gebeler içinden çalışma grubu oluşturuldu. Bu gebelerin abortus, preeklampsi, IUGG, plasenta dekolmanı, gestasyonel diabetes mellitus, erken membran rüptürü, erken doğum tehdidi, oligohidramniyoz açısından maternal sonuçları araştırıldı. Aynı zamanda doğum haftası, doğum kilosu, cinsiyeti, 1. Ve 5. Dk APGAR skoru, yoğun bakım ihtiyacı ve konjenital malformasyon varlığı açısından neonatal sonuçları araştırıldı. Bu sonuçlar 1. Trimester Hiperemezis Gravidarum tanısı olmayan gebelere göre değerlendirilip sonuçları karşılaştırıldı. HG tanılı gebelere PUQE skorlama indeksi verildi. Bu testi dolduran gebeler hafif, orta, ağır olmak üzere derecelendirildi ve bu şekilde de gebelik sonuçları değerlendirildi. Gebelerin doğum sonrasındaki gebelik ve yenidoğan sonuçları hastanemiz HBYS arşivinden edinilen bilgilerle elde edilmiştir. Bulgular: HG tanısı olan çalışma grubu ve PUQE skorlama indeksine katılmış olan gebeler ile HG tanısı olmayan kontrol grubu gebeler arasında demografik açıdan anlamlı bir fark bulunamadı. Aynı şekilde bu iki hasta grubu arasında doğum haftası, gravida ve parite açısından da anlamlı bir fark saptanmadı. HG ile abortus, preeklampsi, oligohidramniyoz, erken membran rüptürü, IUGG, GDM ve plasenta dekolmanı açısından gebelik açısından anlamlı bir fark bulunamadı. EDT ile HG açısından anlamlı bir fark elde edilebildi. Aynı çalışmada fetal sonuçlar da değerlendirildi. Doğum kilosu, cinsiyet, 1. Ve 5. Dk Apgar skorları, konjenital malformasyon açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Yoğun bakım ihtiyacı açısından HG tanılı gebelerde istatistiksel açıdan anlamlı fark bulundu. Sonuç: Çalışmamızda HG tanısı alan gebelerde EDT ve yenidoğan açısından yoğun bakım ihtiyacı riski artmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the pregnancy outcomes of women diagnosed with hyperemesis gravidarum with the pregnancy outcomes of women without hyperemesis gravidarum. In this context, it was aimed to investigate maternal and neonatal outcomes. Materials and methods: The study group was composed of pregnant women over the age of 18 years who were admitted to our clinic with 1st trimester hyperemesis gravidarum and who completed the PUQE test and who did not have chronic diseases such as chronic hypertension, pregestational diabetes mellitus, thyroid disease, morbid obesity and multiple pregnancies. Maternal outcomes of these pregnant women in terms of abortion, preeclampsia, IUGR, placental abruption, gestational diabetes mellitus, premature rupture of membranes, threatened preterm labor, oligohydramnios were investigated. Neonatal outcomes were also investigated in terms of birth week, birth weight, sex, 1st and 5th minute APGAR score, need for intensive care and presence of congenital malformations. These results were evaluated and compared with the results of pregnant women without a diagnosis of 1st trimester hyperemesis gravidarum. Pregnant women with HG were given PUQE scoring index. Pregnant women who completed this test were graded as mild, moderate and severe and pregnancy outcomes were evaluated in this way. Pregnancy and neonatal outcomes of the pregnant women after delivery were evaluated with the information obtained from the HBYS archive of our hospital. Results: There was no significant demographic difference between pregnant women with a diagnosis of HG who participated in the PUQE scoring index and pregnant women without a diagnosis of HG. Likewise, there was no significant difference between these two patient groups in terms of gestational week, gravida and parity. There was no significant difference between HG and abortion, preeclampsia, oligohydramnios, premature rupture of membranes, IUGR, GDM and placental abruption. There was a significant difference between the threatened of preterm labor and HG. Fetal outcomes were also evaluated in the same study. No significant difference was found in terms of birth weight, gender, 1st and 5th minute Apgar scores and congenital malformations. There was a statistically significant difference in the need for intensive care in pregnant women with HG. Conclusion: In our study, pregnant women diagnosed with HG had an increased risk threatened of preterm labor and the need for intensive care for the newborn.