TRIZ Metodu ile Mini Fırın için Yeni Paketleme Elemanı Tasarımı
New Packaging Element Design for Mini Oven with TRIZ Method
  1. Tez No: 868299
  2. Yazar: VOLKAN DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAZIL CANBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TRIZ, Paketleme, ISTA 1A, Mini Fırın, TRIZ, Packing, ISTA 1A, Mini Oven
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Üreticiden tüketiciye giden ürünlerin sağlam şekilde ulaşması açısından paketleme elemanlarının önemi fazladır. Ürünlerin tüketiciye olan yolculuğunda, depolama ve nakliye süreçleri yer almaktadır. Bu süreçlerde üründe düşme, çarpma gibi kötü senaryolar yaşanabilmektedir. Bu sebeple öncesinden test edip paketleme elamanı sağlamlığını kontrol etmek gerekmektedir. Serbest düşme testi buna örnek olarak gösterilebilir ve ISTA 1A standardı serbest düşme testi açısından geçerliliği yüksek bir standarttır. Çalışmamızda mini fırın üretimi yapan firmada paketlemeyi güçlendirmek amaçlı yapılan uygulama maliyet ve işçilik süresini artırmış ve üretici firma için başka problem oluşturmuştur. Bu nedenle firma yöneticileri paketleme sisteminin boyutlarında fazla bir değişiklik yapılmadan, yeniden tasarlanmasını istemektedir. Yeni oluşan problemi çözmek amaçlı TRIZ ile yaklaşım sergilenerek yeni strafor tasarımı yapılmıştır. Bilgisayar destekli mühendislik araçları kullanılarak önce katı model tasarımı yapılmış, sonra serbest düşme testi modellenerek analizler yapılmıştır. Yapılan analizlerde deformasyonlar görülmemiş ve ardından prototip ile gerçek testler yapılmıştır. Gerçekte yapılan testlerle, analiz sonuçlarının benzer olduğu görülmüştür. Yeni yapılan tasarımla birlikte paket başına ağırlıkta %26,56, işçilik süresinde %52, malzeme maliyetinde ise %58 iyileşme elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Packaging elements are of great importance in terms of the safe transportation of products from the producer to the consumer. The journey of the products to the consumer includes storage and transportation processes. In these processes, bad scenarios such as falling and bumping may occur in the product. For this reason, it is necessary to test and check the robustness of the packaging element beforehand. Free fall test can be shown as an example and ISTA 1A standard is a highly valid standard in terms of free fall test. In our study, the application made to strengthen the packaging in the mini oven manufacturing company increased the cost and labor time and created another problem for the manufacturer. For this reason, the company managers want the packaging system to be redesigned without much change in its dimensions. In order to solve the new problem, a new styrofoam design was made by using TRIZ approach. A solid model was designed using computer aided engineering tools and then a free fall test was modeled and analyzed. No deformations were observed in the analysis and then real tests were carried out with the prototype. It was observed that the analysis results were similar to the actual tests. With the new design, 26.56% improvement in weight per package, 52% improvement in labor time and 58% improvement in material cost were achieved.