Erken evre mide kanseri tanılı perioperatif flot kemoterapisi alan hastalarda klinikopatolojik özelliklerin tedavi üzerine etkileri
Effects of clinicopathological features on treatment in patients diagnosed with early stage gastric cancer receiving perioperative flot chemotherapy
- Tez No: 868327
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN ÇİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Mide displazisi, Mide adenokarsinomu, Gastric cancer, Gastric dysplasia, Gastric adenocarcinoma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, Adana Tıp Fakültesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümünde takipli olan erken evre mide kanseri tanılı perioperatif FLOT kemoterapisi alan hastalarda klinikopatolojik özelliklerin msi üzerindeki etkilerini araştırdık Gereç ve Yöntem: erken evre mide kanseri tanısı almış hastalarda perioperatif FLOT kemoterapi protokolünün tedavisini etkileyen klinikopatolojik risk faktörlerinin, mikrosatellit instabilitenin kullanılan FLOT kemoterapi protokolünü predikte edip etmediğinin 150 hastada retrospektif değerlendirilmesi amacıyla çalışmamızı yaptık. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hasta sayısı 150 (n:150) bu grupta erkek cinsiyetli hasta sayısı 35 (n:35) kadın cinsiyetli hasta sayısı 115 (n:115) olarak tespit edildi. Gruplar arasında yaptığımız çalışmalarda bizim çalışmamızda yer alan hastaların ortalama sağ kalım (OS) süresi 49 ay olarak saptandı. MSI varlığı olan hastaların ortalama sağ kalım sürelerinin daha düşük olması istatiksel açıdan anlamlıydı. MSI pozitif olan hastaların ortalama sağ kalım süresi 23 ay, MSI negatif olan hastaların ortalama sağ kalım süresi 50 ay olarak sonuçlandı. Tartışma ve Sonuç: Bizim çalışmamızda da diğer çalışmalara benzer şekilde MSI mide kanserinde daha ileri yaş (65 ve üzeri) kadın cinsiyet, korpus ve pilor tümör yerleşim yerinde ve daha az sıklıkla lenf nodu tutulumu ile ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we investigated the effects of clinicopathological characteristics on MSI in patients receiving perioperative FLOT chemotherapy diagnosed with early stage stomach cancer who were monitored in the Department of Medical Oncology of Adana City Training and Research Hospital, Adana Faculty of Medicine Materials and Methods: we conducted our study for the purpose of retrospective evaluation of clinicopathological risk factors affecting the treatment of perioperative FLOT chemotherapy protocol in patients diagnosed with early stage stomach cancer, whether microsatellite instability predicts the used FLOT chemotherapy protocol in 150 patients. Results: The number of patients included in our study was determined as 150 (n:150) the number of patients with male gender in this group was 35 (n:35) the number of patients with female gender was 115 (n:115).In the studies we conducted between the groups, the average survival time (Dec) of the patients in our study was found to be 49 months. It was statistically significant that the average survival time of patients with the presence of MSI was lower.The average survival time of patients with MSI positive was 23 months, and the average survival time of patients with MSI negative was 50 months. Conclusion: In our study, similar to other studies, MSI was associated with older age (65 and older) female gender ,corpus and pyloric tumor location and less frequently lymph node involvement in stomach cancer.