İş kazalarının altı sigma metodu ile azaltılması ve bir uygulama
Reducing occupational accidents with six sigma method and an application
- Tez No: 868832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Sağlık Eğitimi, İlk ve Acil Yardım, Accidents, Health Education, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Altı sigma, iş kazası, iş sağlığı, iş güvenliği, TÖAİK, Six sigma, occupational accident, occupational health, occupational safety, DMAIC
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Teknolojik gelişme ve üretim yöntemlerinin hızla gelişmesi, işyerlerinin verimliliğinin ve kalitesinin arttırılmasını mümkün kılmakta ancak bu gelişme aynı zamanda sorunlar da yaratmaktadır. İşyerleri ve çalışanlar yeni risk ve tehlikelerle karşı karşıyadır.Bu problemler; Firmaların işlerini tehlikeye atıyor, çalışanların sağlık ve güvenliğini etkiliyor, iş verimliliğini etkiliyor. Farkındalık ve toplumsal baskı sonucunda iş güvenliği tedbirlerine olan ihtiyacı artırıyor. Günümüzde imalat sanayileri, hızla değişen ekonomik koşullardan oldukça fazla etkilenmektedir. Şirketler üretim süreçlerini iyileştirmek için çeşitli stratejiler ve yenilikler uygulamaya çalışıyorlar. Bu alandaki en güçlü felsefe Altı Sigma'dır.Altı Sigma'nın amacı, yüksek kaliteli ürünler üretmek için maliyeti, israfı azaltmak ve verimliliği artırmaktır. Altı Sigma'nın bir diğer amacı da, iş kazalarının önüne geçilmesini sağlamaktır. Altı Sigma'ya göre çalışma ortamı ne kadar sağlıklı ve güvenli olursa çalışanların verimliliği de o kadar artar. Çalışma ortamı güvensizse, çalışanın iş kazası ve hastalık riski daha yüksek olabilir. Bu nedenle iş yerinde sağlık ve güvenlik sorunları söz konusu olduğunda işverenin, çalışanı koruma ve ona sağlıklı bir çalışma ortamı sağlama görevi vardır. Bu çalışmada Türkiye de tekstil üretiminde lider olan bir fabrikanın İNDİGO bölümün de meydana gelen kazaları azaltmak için altı sigma yöntemi uygulanarak iyileştirmeyi amaçlanmıştır. Çalışmada Altı Sigma TÖAİK yöntemiyle alınan tedbir ve iyileştirmeler sonucunda kaza sayısı azaltılmak hedeflenmiştir. Kaza sayısının azalması sonucunda verimlilik artacağından iş yeri hem maddi hem de manevi kazanç sağlanış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Technological development and rapid development of production methods make it possible to increase the efficiency and quality of workplaces, but this development also creates problems. The workplace and employees face new risks and dangers. These problems; It jeopardizes companies' businesses, affects the health and safety of employees, and affects work efficiency. As a result of awareness and social pressure, the need for occupational safety measures increases. Today, manufacturing industries are highly affected by rapidly changing economic conditions. Companies are trying to implement various strategies and innovations to improve their production processes. The most powerful philosophy in this field is Six Sigma. The goal of Six Sigma is to reduce cost, waste and increase efficiency to produce high-quality products. Another aim of Six Sigma is to prevent work accidents. Within the framework of Six Sigma, the healthier and safer the working environment, the more employee productivity increases. If the working environment is unsafe, the employee may face more work accidents and occupational diseases. Therefore, in terms of occupational health and safety, the employer has the obligation to protect the employee and provide a healthy working environment. In this study, it is aimed to improve the accidents occurring in the İNDİGO section of Çalık denim textile factory by applying the six sigma method to reduce them. In the study, it was aimed to reduce the number of accidents as a result of the measures and improvements taken with the Six Sigma TÖAİK method. As productivity will increase as a result of the decrease in the number of accidents, the workplace will gain both material and moral benefits