Okul öncesi öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin örgütsel güven algıları( Diyarbakır İli örneği)
  1. Tez No: 868906
  2. Yazar: MERYEM BALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABİDİN DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, Örgütsel güven, Yöneticiye güven, Yeniliğe açıklık, Okul öncesi öğretmeni, Trust, organizational trust manager, trust, innovation, openness, communication media, employee awareness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, resmi bağımsız okul öncesi öğretmenlerin görevli bulundukları okullara ilişkin örgütsel güven algılarını tespit etmek ve örgütsel güven algılarının bazı değişkenlere (cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim durumu) göre anlamlı fark oluşturup oluşturmadığını saptamaktır. Öğretmenlerin örgütsel güven algıları;“çalışanlara duyarlılık”,“yöneticiye güven”,“iletişim ortamı”ve“yeniliğe açıklık”boyutları açısından değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2012-2013 eğitim- öğretim yılında, Diyarbakır il merkezinde bulunan 16 resmi bağımsız okul öncesi eğitim kurumunda görevli 154 öğretmen, örneklemini ise; yine 16 okulda görevli bulunan 130 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Örgütsel Güven Ölçeği”kullanılmıştır. Bu ölçek; Daboval, Comish, Swindle ve Gaster (1994) tarafından geliştirilen, Kamer (2001) tarafından Türkçe'ye çevrilen ve Yılmaz (2005) tarafından okullarda kullanılmak üzere yeniden uyarlanan, geçerlilik ve güvenirliği saptanmış likert tipi bir ölçektir. Ölçeğin birinci bölümünde, kişisel bilgilere ilişkin sorular bulunmakta; ikinci bölümünde ise resmi bağımsız okul öncesi okullarda görevli öğretmenlerin örgütsel güven algılarını ölçmeye yönelik sorular bulunmaktadır. Verilerin analiz ve yorumunda yüzdelik, t testi ve anova analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesi, SPSS 17 programından yararlanılarak yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Araştırma sonunda ulaşılan önemli bulgular şunlardır: 1. Mesleki kıdem, eğitim durumu ve cinsiyet değişkenlerine göre öğretmenlerin örgütsel güven algıları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. 2. Öğretmenlerin okul örgütüne ilişkin güvenleri, örgütsel güvenin“çalışanlara duyarlılık (x=3,90)”,“yöneticiye güven (x=4,19)”,“yeniliğe açıklık (x=4,07)”ve“iletişim ortamı (x=4,17)”alt boyutlarında“çok”düzeyinde saptanmıştır. 3.Öğretmenlerin okullardaki örgütsel güvene ilişkin algıları, ölçek bazında“çok”düzeyde saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the official in charge to which independent schools, preschool teachers and schools to identify the perceptions of organizational trust on the level of organizational trust some variables (gender, seniority, education, school size) to determine differ according to. Teachers' perceptions of organizational trust“sensibility to workers”,“trust”,“communication medium”and“openness to innovation”was evaluated in terms of dimensions. Population of the study in the academic year 2012-2013, 16 in the center of Diyarbakir, the independent official in charge of 154 pre-school teachers, the sample of 16 official independent again in charge of pre-school teachers is 130. As a data collection tool“Organizational Trust Scale”is used. This scale Daboval, Comish, Swindle Gaster (1994), developed by Qamar (2001) and translated into Turkish by Yılmaz (2005) re-adapted for use in schools, tested the validity and reliability of the Likert-type scale. In the first part of the scale, there are questions regarding your personal information, regardless of the official pre-primary schools in the second part of the teachers are asked to measure the perceptions of organizational trust. Analysis and interpretation of data, percentage, t-test and ANOVA analyzes were used. Analysis of the data obtained from this study, conducted using SPSS 17 program. Significance level was taken 0.05. Achieved an important result of the research findings include: 1- Seniority, education and gender variables did not differ significantly between the teachers' perceptions of organizational trust. 2- Trusts for the organization of school teachers, organizational trust“sensibility to workers”sub-dimension“many”(x = 3.90),“trust”sub-dimension“many”(x = 4.19),“opennees”sub-dimension“very ”(x = 4.07) and the“ medium of communication ”subscale of the“ many ”(x = 4.17) levels were determined. 3- Independent schools, pre-school teachers who participated in the study of organizational trust and perceptions related to official work, the scale based on the“many”are determined.