Tamamlayıcı metod olarak reseptif ve dışavurumsal vokal müzik müdahalesinin depresif bozuklukların tedavisinde kullanılması
The use of receptive and expressive vocal musical intervention as a complementary method in the treatment of depressive disorder
- Tez No: 869160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Anksiyete, Müzikal Müdahale, Reseptif Dışavurumsal Vokal Müzik, Polivagal Teori, Psikolinguistik, Depression, Anxiety, Musical Intervention, Receptive Expressive Vocal Music, Polyvagal, Theory, Psycholinguistics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma tamamlayıcı metot olarak depresif bozukluk tedavisi üzerinden reseptif ve dışavurumsal vokal müziğin insan psikolojisine etkisini tespit etmek amacı ile tasarlanmış ve uygulanmıştır. Çalışma katılımcıların BDÖ ve BAÖ puanlarının ön test son test fark sonuçlarının gözlenmesi amacı ile Reseptif ve Dışavurumsal Vokal Müzik Müdahale grupları ve kontrol grubu olmak üzere üç grupla, karışık desenli olarak planlanmıştır. Yarı deneysel olan çalışmanın analiz ve yorumlarının nicel ve nitel şekilde değerlendirilmiş olması çalışmaya karma bir yapı kazandırmaktadır. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Etik Kurulu tarafından onaylanmış olan çalışmaya BDÖ puanları 15-29 arasında olan hafif/orta düzeyde depresif duygu durumu belirtileri gösteren 67 kişiden çalışmaya katılımı onaylayan bireylerle üç grup kurulmuştur. Her üç gruba da üç'er erkek düşecek şekilde toplam 20 kişi, 1.Reseptif Vokal Müdahale Grubuna ve 23 kişi 2.Dışavurumsal Vokal Müdahale grubuna atanmışlardır. Profesyonel olarak müzikle ilişkili olanlar ve güzel sanatlar müzik öğrencileri müdahale gruplarına dahil edilmemişlerdir. Kontrol grubuna ise dışlanma kriterleri doğrultusunda üçü erkek olmak üzere toplam 18 kişi atanmışlardır. Müzik öğrencilerinin kontrol grubuna dahil edilmesi araştırmacı ve danışman kararı ile uygun görülmüştür. Sosyo-demografik form ve gönüllülük olur formlarını ilk dolduran 4'er kişi ile pilot çalışması yapılmıştır. Müdahaleler her iki gruba ayrı ayrı, haftada iki kez 60 dakika süreli olmak üzere 6 hafta 12 oturum şeklinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak sosyo-demografik form, Kısa Semptom Envanteri (KSE), Beck Depresyon (BDÖ) ve Beck Anksiyete (BAÖ) Ölçekleri beden blokaj alanları formu, hissedilen duygu çizelgesi ses ve nefes kullanım çizelgesi kullanılmıştır. Müzikal Müdahale programında, a) Carl Orlff'un Carmina Burana eserinden“O Fortuna”Bölümü, b)Verdinim İl Trovatore operasından“Çingeneler korosundan”bir pasaj ev ödevi olarak ise c)Vivaldi'nin Dört Mevsim konçertosundan Bahar bölümünden Allegro bölümünden bir pasaj kullanılmışlardır. Analizler sonucunda, Reseptif Vokal Müzik Müdahale Grubu ve Dışavurumsal Vokal Müzik Müdahale Grubu olan iki deney gruplarındaki katılımcılarının BDÖ ve BAÖ puanlarında kontrol grubuna göre anlamlı düşüş sağlandığı tespit edilmiştir. Her üç grubun BDÖ ve BAÖ ön test son test skorlarına bakıldığında: göre depresyon düzeyinde en fazla azalma ikinci deney grubu olan Dışavurumsal Vokal Müzik Müdahale Grubunda görülmüş, onu birinci Reseptif Vokal Müzik Müdahale deney grubu izlemiş, kontrol grubunda ise sınırlı bir azalmanın meydana geldiği tespit edilmiştir. Benzer şekilde BAÖ anksiyete puanları düzeyinde en fazla azalma ikinci Dışavurumsal Vokal Müzik Müdahale Grubu olan deney grubunda görülmekte iken onu birinci Reseptif Vokal Müzik Müdahale deney grubu izlemiş, kontrol grubunda ise sınırlı bir azalmanın meydana geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was designed and conducted to determine the effect of receptive and expressive vocal music on human psychology as a complementary method based on the treatment of depressive disorder. It was planned in a mixed pattern with three groups, comprising a Receptive Vocal Music Intervention Group, an Expressive Vocal Music Intervention Group, and a control group, to observe the pre-test and post-test differences in the participants; Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) scores. The fact that the analysis and interpretations of our semiexperimental study have been evaluated quantitatively and qualitatively lends it a mixed structure. In this study, approved by the Institute of Social Sciences and Ethics Committee of Üsküdar University, three groups were formed with subjects selected from 67 people who showed symptoms of mild/moderate depressive mood with BDI scores between 15-29 and provided their informed consent. 20 and 23 subjects were included in 1. Receptive VocalMusic Intervention Group and 2. Expressive VocalMusic Intervention Group, respectively. Each group had 3 three males. The subjects with music-related professions and the fine arts music students were not included in the intervention groups. 18 subjects, including 3 males, were assigned to the control group by the exclusion criteria. The inclusion of music students in the control group was deemed appropriate by the researcher and her advisor. A pilot study was conducted with 4 subjects from each group, including the participants who filled out the socio-demographic form first and those who answered the informed volunteer consent form first. The first interventions were implemented separately for both groups in 12 sessions for 6 weeks in total. Each session lasted 60 minutes twice a week. Sociodemographic form, Brief Symptom Inventory (BSI), Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, body block areas form, felt emotion chart, and voice and breath use chart were used as data collection tools. a)“O Fortuna”from Carl Orff's Carmina Burana and b) a passage from the“Gypsy Chorus”from Verdi's Il Trovatore were used in the Musical Intervention program, and c) a session from the Spring (Allegro) section from Vivaldi's Four Seasons Concerto was assigned as homework. The analysis of our results demonstrates a significant decrease in BDI and BAI scores of the subjects in two experimental groups, the Receptive Vocal Music Intervention Group and the Expressive Vocal Music Intervention Group, compared to the control group. When pre-test and post-test BDI and BAI scores were assessed across all three groups, the most significant decrease in depression levels was observed in the second experimental group, followed by the first experimental group. The control group showed a limited decrease in the subjects' depression levels. Similarly, regarding the BAI levels, the second experimental group demonstrated the highest decrease, followed by the first experimental group. In contrast, a limited decrease was observed in the control group.