Ortaokul öğrencilerinin küresel iklim değişikliği hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
The examination of middle school student's opinions of climate change
  1. Tez No: 869162
  2. Yazar: NURGÜL YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Küresel İklim Değişikliği, Ortaokul Öğrencileri, Görüş, Environmental Problems, Global Climate Change, Secondary School Students, Opinion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İnsan ve çevre etkileşim içerisindedir ve bu etkileşimi oluşturan faktörlerden birinde meydana gelen değişim diğerini de etkilemektedir. Günümüzde insanlığın en büyük sorunu yaşadığı çevrede meydana gelen olumsuz değişiklikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çevre sorunlarının başında ise küresel iklim değişikliğinin yer aldığını söylemek yanlış bir ifade olmayacaktır. Küresel iklim değişikliğinin etkileyeceği birçok faktör vardır ve bunların başında canlıların yaşamı gelmektedir. Küresel iklim değişikliğinin hızlanmasında insan faaliyetlerinin etkisi karşımıza çıkmaktadır. Bu etkinin azaltılmasında ve durdurulmasında yine insanların faaliyetlerini düzenlemesi etkili olacaktır. Bu noktada insanların bilinçlenmesi gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilecek çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Çalışmaları desteklemek için eğitimde çevre konularına ve bu konular içerisinde vazgeçilmez derecede önemli olan iklim değişikliğine yer verilmesi gerekmektedir. Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin küresel iklim değişikliği konusundaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İç Anadolu'da bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan ölçüt örnekleme yoluyla seçilen 5. 6. 7. ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma 20 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri nitel veri toplama aracı olan ve araştırmacı tarafından geliştirilen yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Görüşme formu 6 adet sorudan oluşmaktadır. Toplanan verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların ülkemizdeki ve dünyadaki en önemli çevre sorunlarını, iklim değişikliğinin nedenlerini, sonuçlarını ve iklim değişikliğine karşı yapılabilecekleri ifade edebildikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human and environment are in interaction and the change in one of the factors that make up this interaction also affects the other. Today, the biggest problem of humanity is the negative changes in the environment in which it lives. It would not be a wrong statement to say that global climate change is at the top of these environmental problems. There are many factors that will be affected by global climate change and the life of living things is at the top of these factors. The effect of human activities on the acceleration of global climate change is seen. In reducing and stopping this effect, it will be effective for people to organise their activities. At this point, people need to raise awareness. The studies to be carried out for this purpose are of great importance. In order to support the studies, environmental issues and climate change, which is indispensably important in these issues, should be included in education. In this study, it was aimed to examine the views of secondary school students on global climate change. Qualitative research method was used in the study. The study group of the research consists of 5th, 6th, 7th and 8th grade students selected through criterion sampling who are studying in a public school in Central Anatolia in the 2022-2023 academic year. The research was conducted with 20 students. The research data were collected using a structured interview form developed by the researcher as a qualitative data collection tool. The interview form consists of 6 questions. Content analysis was used to analyse the collected data. As a result of the research, it was concluded that the participants were able to express the most important environmental problems in our country and in the world, the causes and consequences of climate change and what can be done against climate change.