Rektum kanserinin seyrinde tümör hacmi / albümin - dnlr oranının prognostik ve prediktif etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the prognostic and predictive effect of tumor volume/albumin-dnlr ratio on the course of rectum cancer
- Tez No: 869247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN BÜYÜKAŞIK, DOÇ. DR. ONUR OLGAÇ KARAGÜLLE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektal kanser, prognoz, Alb-dNLR, tümör hacmi, Rectal cancer, prognosis, Alb-dNLR, tumor volume
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Rektum kanseri, dünya genelinde teşhis edilen kanser vakalarının ve kansere bağlı ölümlerin önemli bir kısmını oluşturan kolorektal kanserlerin yaklaşık üçte birini temsil eder. Bu nedenle literatürde rektum kanserinin prognozu ve takibi için birçok araştırma mevcuttur. Tümör hacmi ile Alb-dNLR oranlanarak rektum kanseri ile literatürde bir ilişki aranmamıştır. Bu çalışmada bu iki değeri oranlanmış olup adına Samatya Oranı denmiştir. Amacımız rektum kanseri hastalarında yeni bir prognostik belirteç ortaya koyarak literatüre katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2019 ile 31.10.2023 yılları arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde herhangi bir evrede rektum kanseri tanısı koyulan, ameliyat olan ve takibi yapılan hastalar retrospektif olarak dahil edildi. Takibi yapılamayan hastalar, sistemde verileri eksik olan hastalar, 18 yaşın altındaki hastalar çıkarıldı. Hastaların demografik ve klinik verileri toplandı. Çalışma kapsamında radyolojik görüntülemeleri, laboratuvar parametreleri, ameliyat notları, patoloji raporları incelendi ve kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışma 31 (%36,05) kadın ve 55(%63,95) erkek olmak üzere toplam 86 olguyla yapılmıştır. Çalışmaya alınan olguların ortalama yaşı 62 ± 12 yıl (dağılım aralığı 32 - 86) ve vücut kitle indeksi (VKİ) 25,3 ± 4,95 kg/m2 olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmaya katılan olguların ortalama Samatya Oranı 1177,646 ± 1617,022 olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda Samatya Oranı ile tümör perforasyonu ve CA19-9 arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Rectal cancer represents approximately one-third of colorectal cancers, which account for a significant portion of cancer diagnoses and cancer-related deaths worldwide. Consequently, numerous studies exist in the literature on the prognosis and follow-up of rectal cancer. However, no studies have investigated the relationship between tumor volume and the Alb-dNLR ratio in rectal cancer. This study introduces a novel metric, termed the Samatya Ratio, which is the ratio of these two values. Our aim is to contribute to the literature by presenting a new prognostic marker for rectal cancer patients. Materials and Methods: This retrospective study included patients diagnosed with rectal cancer at any stage, who underwent surgery and were followed up at the General Surgery Clinic of Istanbul Education and Research Hospital between January 1, 2019, and October 31, 2023. Patients who were not followed up, had incomplete data in the system, or were under 18 years of age were excluded. Demographic and clinical data of the patients were collected. Radiological imaging, laboratory parameters, surgery notes, and pathology reports were examined and recorded. Results: The study was conducted with a total of 86 cases, including 31 (36.05%) women and 55 (63.95%) men. The mean age of the cases was 62 ± 12 years (range 32 - 86), and the mean body mass index (BMI) was 25.3 ± 4.95 kg/m². The average Samatya Ratio of the cases was found to be 1177.646 ± 1617.022. Conclusion: Our study found a significant relationship between the Samatya Ratio and both tumor perforation and CA19-9.