2011 Suriye krizinin Türkiye'deki büyükşehirlere etkileri: İzmir ve Hatay örnekleri
Effects of the 2011 Syria crisis on metropolitan cities in Turkey: Case studies of İzmir and Hatay
- Tez No: 869400
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Afet ve Kriz, Suriye İç Savaşı, (GZFT), Göçmen, Geçici Koruma Statüsü, Migration, Disaster and Crisis, Syrian Civil War, (SWOT), Migrant, Temporary Protection Status. As a result, when all the security, economic and socio-cultural effects of the Syrian Crisis are taken into consideration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Suriye'de yaşanan iç savaş gün geçtikçe içinden çıkılması zor bir hal almış ve yakın zamanda çözümü mümkün olmayan bir süreç haline gelmiştir. Milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapmakta olan Türkiye, sürecin etkili bir şekilde yönetilebilmesi amacıyla göç politikalarını değiştirmek durumunda kalmıştır. Ancak doğa kaynaklı afetler gibi göç olaylarının da sosyal, ekonomik, kültürel vb. değerlerde kayıplara ve etkilere neden oldukları bilinmektedir. Çalışma kapsamında, Göç İdaresi Başkanlığının istatistiklerinde en çok Suriyeliye ev sahipliği yapan ilk 10 şehir içerisinde yer almaları, ekonomik olarak güçlü şehirler olmaları ve yakın geçmişte iki kentin de deprem geçmişi bulunması nedeniyle Hatay ve İzmir illeri özelinde, Suriyelilerin büyükşehirler üzerindeki etkileri, Güçlü, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler (GZFT) analizi kullanılarak, Türkiye'ye göç sürecinin afet ve kriz boyutu üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak Suriye Krizinin tüm güvenlik, ekonomik ve sosyo-kültürel etkileri göz önünde bulundurulduğunda göç sürecinin Türkiye ve büyükşehirler özelinde afetten ziyade kriz ortamını ortaya çıkardığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The civil war in Syria has become an intractable process that cannot be resolved in the near future. Turkey, which hosts millions of Syrians, has had to change its migration policies in order to manage the process effectively. However, it is known that migration events, like natural disasters, cause losses and impacts on social, economic, cultural, etc. values. Within the scope of the study, it is aimed to evaluate the effects of Syrians on metropolises, using Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats (SWOT) analysis, through the disaster and crisis dimension of the migration process to Turkey in the provinces of Hatay and Izmir, since they are among the top 10 cities hosting the most Syrians in the statistics of the Directorate of Migration Management, they are economically strong cities and both cities have a history of earthquakes in the recent past.