Hidrojen enerjisi kaynaklı bir ekonomiye geçiş nasıl mümkün olabilir? Türkiye için karşılaştırmalı bir yol haritası önerisi
How is it possible to change over to hydrogen energy-based economy? A proposal for a comparative road map for Turkiye
- Tez No: 869406
- Danışmanlar: PROF. DR. UTKU UTKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enerji Ekonomisi, Hidrojen Enerjisi, SWOT analizi, Türkiye, Energy Economics, Hydrogen Energy, SWOT Analysis, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde yakıt ihtiyacı hızla artarken fosil kaynaklı yakıtların kıt olması ve çevreye ciddi zararlar vermesi sebebiyle alternatif enerji kaynak arayışı hız kazanmıştır. Bu çalışmada enerji kaynakları incelenerek mevcut durum ortaya koyulmuştur. Halen fosil yakıtlara bağımlı olan dünya ekonomisinde yenilenebilir enerji kullanılarak sera gazı salınımı ve iklim değişikliğiyle mücadele için çalışmalar sürmektedir. Ancak Yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzları sürekli olmadığı için gelecekte istikrarlı enerji ihtiyacının tamamı karşılanamayacaktır. Bu nedenle yenilenebilir kaynakların kullanımına ek olarak hidrojene ihtiyaç duyulmaktadır. Bir enerji taşıyıcısı olarak hidrojenin kullanılması için dünyada ve Türkiye'de çalışmalar sürmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda alternatif enerji kaynakları içerisindeki hidrojen enerjisinin incelenmesi sonucu Hidrojenle ilgili dünyadaki gelişmeler, hidrojenin mevcut durumu, üretimi, depolanması, taşınması ve enerjiye dönüşümü, hidrojenin kullanım alanları ve hidrojen ekonomisi hakkında bilgi verilmiştir. Dünya'da ve Türkiye'de Hidrojen enerjisi ile ilgili tüm göstergeler dikkate alınarak Türkiye ekonomisi için hidrojen enerjisi kaynaklı bir ekonomiye geçişin nasıl mümkün olabileceği araştırılmaktadır. Elde edilen bulgulara ilave olarak bütünsel bir değerlendirme yapmak amacıyla SWOT analizi seçilerek uygulanmıştır. Uygulanan SWOT analizinin bulguları ışığında ülke ekonomisinin hidrojen enerjisine veya hidrojen ekonomisine geçişi ve sonuçları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye'nin Hidrojen Ekonomisine geçiş sürecine ışık tutacak bir yol haritası önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, as the demand for fuel is rapidly increasing, there has been an accelerated search for alternative energy sources due to the scarcity of fossil fuels and the significant environmental damage they cause. This study aims to shed light on the current situation of energy resources. While renewable energy sources are being utilized to combat greenhouse gas emissions and climate change in an economy still heavily reliant on fossil fuels, it is important to note that the supply of renewable energy is not constant, which means that it may not be sufficient to meet all future energy needs. Therefore, the use of hydrogen is being explored as an additional energy carrier. Ongoing research and studies both globally and in Turkey are focused on the utilization of hydrogen as an energy source. In this study, we examine the developments in hydrogen energy, including its production, storage, transportation, conversion to energy, and its various application areas. The concept of the hydrogen economy is also discussed. Taking into consideration all the indicators related to hydrogen energy on a global and Turkish scale, we investigate the feasibility of transitioning the Turkish economy to a hydrogen-based energy system. Furthermore, a comprehensive evaluation is conducted through the application of a SWOT analysis, which allows us to identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats associated with the adoption of a hydrogen economy. Based on the findings of this evaluation, a roadmap is proposed to guide the transition process of Turkey towards a hydrogen economy.