İlk ve acil yardım bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin inme hastalarını tanıma bilgilerinin ve muhtemel inme hastalarını olay yerinde değerlendirme becerilerinin ölçülmesi
Measuring second year emergency and first aid students' knowledge in recognizing stroke patients and their skills in assessing potential stroke patients at the scene
- Tez No: 869759
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİH İMAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnme, Objektif yapılandırılmış klinik sınav, Acil sağlık hizmetleri, OYKS, İlk ve Acil Yardım Programı, Paramedik, Stroke, Objective structured clinical examination, Emergency medical services, OSCE, First and Emergency Aid Program, Paramedic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: İnme belirtileri gösteren hastaların özel donanımlı inme merkezlerine derhal yönlendirilmesi kritik öneme sahiptir ancak bir kısmı olay yerinde tanınamayarak diğer kuruluşlara getirildiği gibi inme merkezine getirilen hastaların bir kısmına da başka tanılar konulmaktadır. Bu durum tedaviyi geciktirebilir ve inme ekiplerine yük getirir. Hastane öncesi inme şüphesi kararı vermede en büyük rolü acil sağlık hizmetleri personeli üstlenmekte olup bu meslek gruplarının gerçek inme semptomlarını tanıması önemlidir. Bu çalışmada İlk ve Acil Yardım Bölümü öğrencilerinin inme konusundaki bilgi ve beceri düzeyini ölçerek eksikleri tespit etmek ve eğitim sisteminin iyileştirilmesine destek olarak paramedik öğrencilerin mezuniyet öncesinde bu konuda yeterli olmasına katkıda bulunmak amaçlandı. Metot: Çalışma, İlk ve Acil Yardım Programı ikinci sınıf öğrencileri dahil edilerek Acil Tıp Anabilim dalında yürütüldü. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi ve katılımcılara inme hakkında çoktan seçmeli 18 adet soru yöneltildi. Ardından tarafımızca oluşturulan senaryo üzerinde nesnel yapılandırılmış klinik sınav yapıldı ve katılımcılardan çoktan seçmeli soruları tekrar yanıtlamaları istendi. Bulgular: Çalışmaya 53 öğrenci katıldı. Katılımcılar klinik sınav öncesi yapılan testte 77,92±9,88, klinik sınavda aldıkları 65,51±15,84, sontestte 78,87±9,74 ortalama puan aldı. Yapılan klinik sınav sonrası testte katılımcıların kendine güven oranı istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmıştı. Katılımcıların % 92,5'u inme konusunda ek eğitim ihtiyacı duyduğunu belirtti ve sontestte ek eğitim ihtiyacı hissedenlerin oranı %67,9'a düşmüştü. Sonuç olarak katılımcıların inme konusundaki bilgilerinin yeterli olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin ek eğitim talebini yüksek olması sebebiyle ek eğitim verilmesinin, sınavlarının klinik sınav şeklinde yapılmasının ve mezuniyet sonrasında da eğitim programları düzenlenmesinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: It is critically important to immediately refer patients showing stroke symptoms to specialized stroke centers. However, some patients are not recognized at the scene and are brought to other institutions, while some others brought to stroke centers are diagnosed with other conditions. This can delay treatment and burden stroke teams. Emergency healthcare personnel play the biggest role in making a pre-hospital stroke suspicion decision therefore, it is important for these professional groups to recognize real stroke symptoms. This study aimed to measure the skill levels of students in the First and Emergency Aid Program regarding stroke and identify gaps in their knowledge. It is hoped that the findings will eventually contribute to the student competency by improving the training provided by the department. Method: The study was conducted in April 2024 with the participation of second-year students from the First and Emergency Aid Program within the Department of Emergency Medicine. Participants' demographic information was recorded, and they were asked 18 multiple-choice questions about stroke. Subsequently, an objective structured clinical examination (OSCE) was conducted based on a scenario we created, and participants were asked to answer the multiple-choice questions again. Findings: A total of 53 students participated in the study. The average score of the participants on the pre-clinical exam test was 77,92±9,88, the average score on the clinical exam was 65,51±15,84, and the average score on the post-test was 78,87±9,74. There was a statistically significant increase in participants' self-confidence after the clinical exam. 92.5% of the participants indicated a need for additional training on stroke, and the rate of those who felt the need for additional education decreased to 67.9 % in the posttest. Conclusion: Participants were found to have sufficient knowledge about stroke. However, most participants felt the need for additional training. We believe that providing additional training to students, conducting exams in the form of clinical exams, and organizing training programs post-graduation would be beneficial.