6-10 yaş arasında çocuğu olan annelerin duygu düzenleme becerisi ile çocukların uyku alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the emotion regulation skills of mothers with children between 6-10 years of age and their children's sleep habits
- Tez No: 869796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Emotion Regulation Skill, Children's Sleep Habits, Mothers' Emotion Regulation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 6-10 yaş arasında çocuğu olan annelerin duygu düzenleme becerisi ile çocukların uyku alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenmiş, anket ve ölçeklerin yer aldığı araştırma linki çevrimiçi olarak katılımcılarla paylaşılmıştır. Çalışmaya 6-10 yaş çocuğu olan 210 anne katılmıştır. Veriler Demografik Bilgi Formu, Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA), Duygu Düzenleme Ölçeği (DDÖ) kullanılarak elde edilmiştir. Yapılan normallik testleri sonucunda Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA, Post-Hoc Testi ile değişkenler arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin duygu düzenleme becerileri dayanıklık alt boyutu, öz destek, duygular hakkında netlik alt boyutlarında annenin yaş, öğrenim durumu ve babanın öğrenim durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Çocuklarda klinik düzeyde anlamlı derecede uyku bozukluğu olduğu, çocukların uyku alışkanlıkları ile baba yaşı, anne-babanın öğrenim durumu, kardeş sayısı, ekran süresi değişkenleri arasında anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Annelerin duygu düzenleme becerileri Duygulara Dikkat Etme boyutu ile çocukların Uyku Süresi, Gün İçinde Uykululuk arasında, Duygular Hakkında Netlik ile Uyku Kaygısı ve Uyku Alışkanlığı arasında, Duyguları Anlama ile Uyku Süresi arasında, Duyguları Kabul ile Gün İçinde Uykululuk ve Uyku Alışkanlığı arasında, Duygu Düzenleme ile Uyku Süresi, Parasomniler ve Uyku Alışkanlığı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmada annelerin duygu düzenleme davranışlarıyla çocuklarının uyku alışkanlıkları arasında anlamlı ilişkili olduğu, annelerin duygularını düzenleme becerisi arttıkça çocuklarının uyku alışkanlıklarının daha düzenli olabileceği görülmüştür. Annelere duygu düzenleme becerisini arttırmaya ve çocuklarda sağlıklı uyku alışkanlıklarının kazanımını desteklemeye yönelik eğitimler verilebilir, müdahale programları oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine the relationship between the emotional regulation skills of mothers with children aged 6-10 and the children's sleep habits. Materials and Methods: Relational screening model was used in the study. The study group was determined by snowball sampling method, and the research link containing the survey and scales was shared with the participants online. 210 mothers with children aged 6-10 participated in the study. The data were obtained using the Demographic Information Form, Child Sleep Habits Survey (CUAA), Emotion Regulation Scale (DDS). As a result of the normality tests, Independent Sample T-Test, ANOVA, Post-Hoc test and Pearson Correlation analysis were used to determine the relationship between the variables. Results: There is a significant difference between the variables of the mother's age, developmental status and father's educational status in the sub-dimensions of mothers' emotional regulation resilience, self-support, and clarity about emotions sub-dimensions. It was revealed that children had clinically significant sleep disorders, and that there were different differences between children's sleep problems and variables such as father's age, parents' update status, number of siblings, and screen time. Mothers' emotion regulation is between Attention to Emotions and Children's Sleep Duration and Sleepiness During the Day, between Clarity About Emotions and Sleep Anxiety and Sleep Habits, between Understanding Emotions and Sleep Duration, between Accepting Emotions and Daytime Sleepiness and Sleeping Habits, between Emotion Regulation and Sleep. It has been observed that there is a weak negative relationship between Sleep Duration, Parasomnias and Sleep Habits. Conclusion: In the study, it was observed that there is a significant relationship between mothers' emotion regulation behaviors and their children's sleep habits, and as mothers' ability to regulate their emotions increases, their children's sleep habits may become more regular. Training can be given to mothers and intervention programs can be created to increase emotion regulation skills and support the acquisition of healthy sleep habits in children.