İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü gürültü haritalandırması
Noise mapping of İnönü University Central Campus
  1. Tez No: 869912
  2. Yazar: MEHMET ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: İşitsel peyzaj, Soundscape, Ses ekolojisi, Sonik sanatlar, İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü, Soundscape, Sound Ecology, Sonic Arts, The Central Campus of Inonu University
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Üniversite kampüsleri, eğitim ve sağlık hizmetlerinin merkezi konumu olmasının yanında kent yaşamının da izlerini taşımaktadır. Bu izler de kent yaşamının sonik spektrumunun benzeri bir özeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu özette amaç çalışmanın odak noktası olan işitsel peyzaj perspektifine bir model olabilmektedir. Kuruluşundan bu yana kültürel ve toplumsal izler taşıyan üniversite kampüsleri, zamanla başkalaşmakta ve farklı etkenler sonucunda değişmektedir. Endüstri Devrimi'nin, makineleri insan yaşantısına katması, gündelik hayata dair birçok kolaylığı sunmasının yanında çevresel gürültüyü de yanında getirmiştir. Bu gürültü kimilerini rahatsız ederken, kimilerine de ilham kaynağı olmuştur. 20. yüzyılın yeni sonik dünyasında“ses”fenomeni ekolojik bir endişenin kaynağı olmasını R. Murray Schafer'e borçludur. Schafer'in ses dünyasında, gürültü fenomeni, insan üzerinde fiziksel ve psikolojik açıdan zararlar vermektedir. İşitsel peyzaj bunun yanında ses sembollerinin yok olmasına da dikkat çekmektedir. Ses dünyasının kalitesine, konforuna, ses duyargasının azaltılmasına vurgu yapan, işitsel peyzaj hi-fi ve lo-fi terimleri ile müzik teknolojisi ve mühendislik gibi alanlarda da farklı yaklaşımları ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda, çalışma alanı olarak belirlenen İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde işitsel peyzaj perspektifini ISO standartları örneklemi üzerinden çeşitli ölçümler yapmıştır. Yapılan ses kayıt örneklerinden“LAEq”“LAFmax”değerleri hesaplanarak, merkez kampüse ait genel bir gürültü değerlendirmesi ortaya konulmuştur. Merkez kampüsün farklı noktalarında yapılan binaural ölçümler ile kampüsün gürültü haritası çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
University campuses not only serve as central locations for education and healthcare services but also bear traces of urban life. These traces emerge as a summary of the sonic spectrum of urban life, which can serve as a model for the focal point of the study, the auditory landscape perspective. University campuses, carrying cultural and social imprints since their establishment, undergo transformations over time due to various factors. The machines of the industrial revolution, while bringing many conveniences to everyday life, also bring along environmental noise. While this noise may disturb some, it may serve as inspiration for others. In the new sonic world of the 20th century, the phenomenon of“sound”owes its ecological concern to R. Murray Schafer. In Schafer's sound world, the noise phenomenon causes physical and psychological harm to humans. In addition, the auditory landscape draws attention to the disappearance of sound symbols. Emphasizing the quality and comfort of the sound world and the reduction of sound sensitivity, the auditory landscape has also brought forth different approaches in fields such as music technology and engineering, with terms like hi-fi and lo-fi. In this study, within the scope of the auditory landscape perspective, various measurements were made on the İnönü University Central Campus using ISO standards as a sample. From the recorded sound samples,“LAEq”and“LAFmax”values were calculated, and a general noise assessment for the Central Campus was presented. Binaural measurements taken at different points on the campus were used to create a noise map of the campus.