STEM eğitimi etkinliklerinin dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerin konuları günlük hayatla ilişkilendirme düzeyleri, bilimsel süreç becerileri ile meslek ve kariyer seçimi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of STEM education activities on the levels of relating the subjects to daily life, the scientific process skills and the professional and career choice of students in disadvantaged regions
- Tez No: 869946
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MATYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM eğitimi, kariyer, Fen Bilimleri, STEM education, career, science
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı STEM eğitiminin her bölgede etkin bir şekilde kullanımı ve bunun günlük hayatta kullanılabilirliğinin arttırılmasıdır. Araştırmada açımlayıcı sıralı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma verileri tanıtıcı bilgi ve mesleki ilgi formu, ders konularını günlük hayat ile ilişkilendirme ölçeği, bilimsel süreç beceri testi, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Veri analizi bağımsız gruplar t testi ve nitel analiz ile yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Adana ili sınırları içerisinde yer alan dezavantajlı bir bölgede bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencileridir. Araştırmada ön test ve son test uygulaması yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda geleneksel öğrenme yönteminin bireye kalıcı öğrenme sağlamadığı STEM etkinliği uygulanan öğrencilerin fen bilimleri dersi yöntem tekniklerine karşı tutumu, fen bilimleri dersinin günlük hayatla ilişkilendirilmesine karşı tutumu, fen bilimleri dersinin içeriğine yönelik görüşler, ders konularının günlük hayatla ilişkilendirme ve bilimsel süreç başarı testi sonuçları arasında istatistiksel olarak olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to effectively use STEM education in every region and increase its usability in daily life. Exploratory sequential mixed method was used in the research. Research data were collected with introductory information and professional interest form, course topics associating with daily life scale, scientific process skill test, and semi-structured interview form. Data analysis was done using Independent Samples t Test and qualitative analysis. The sample of the research is 5th, 6th, 7th and 8th grade students studying at a public school in a disadvantaged region within the borders of Adana province. Pre-test and post-test were applied in the research. As a result of the study, it was seen that the traditional learning method did not provide permanent learning to the individual. Statistically significant differences were determined in the attitudes of the students to whom STEM activity was applied, towards science course method techniques, their attitude towards associating the science course with daily life, their opinions about the content of the science course, associating the course subjects with daily life, and the results of the scientific process achievement test.