İnflamatuar bağırsak hastalığının aktivasyon ve remisyon dönemlerinde trigliserid/glukoz,trigliserid/HDL ve HOMA-IR değerlerinin incelenmesi
Examination of triglyceride/glucose, triglyceride/HDL, and HOMA-IR values during the activation and remission periods of inflammatory bowel disease
  1. Tez No: 870010
  2. Yazar: GİZEM SARI
  3. Danışmanlar: UZMAN SELMA KARAAHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar Bağırsak Hastalığı, Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit, Aktivasyon, Remisyon, İnsülin Direnci, Trigliserid/Glukoz, Trigliserid/HDL, HOMA-IR, Inflammatory Bowel Disease, Crohn's Disease, Ulcerative Colitis, Activation, Remission, Insulin Resistance, Triglyceride/Glucose, Triglyceride/HDL, HOMA-IR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: İnflamatuar bağırsak hastalıkları(İBH) hem ince bağırsak hem kolonda inflamasyon ile karakterize bir grup otoimmün hastalığı ifade etmektedir. Bu kronik inflamatuar durumun Crohn hastalığı(CH) ve Ülseratif Kolit(ÜK) olmak üzere iki majör formu bulunmaktadır. Bu kronik inflamatuar süreç relaps ve remisyonlarla seyretmektedir. İBH relapsları ile ilişkilendirilen elimizde relapsları yüksek doğrulukla tahmin etmeye yarayan tek bir parametre ortaya konulamamıştır. Kronik inflamasyonun karaciğerde insülin direncini indüklediği bilinmektedir. İBH'nın atak ve remisyon dönemleri ile insülin direnci ilişkili olabilir. Trigliserid/glukoz indeksi (TyG), trigliserid/HDL indeksi(TG/HDL) ve homeostasis model değerlendirmesi (HOMA- IR) insülin rezistansının güvenilir ve basit alternatif göstergesidir. Literatürde inflamatuar bağırsak hastalığının aktivasyon ve remisyon dönemlerinde laboratuvar belirteçlerinin seyri hakkında az sayıda çalışma bulunmakla beraber, TyG, TG/HDL, HOMA-IR üzerine yapılan çalışma bulunmamaktadır. Gereç ve Yöntem: Hastalar Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Gastroenteroloji kliniğinde takipli olan ÜK ve CH tanılı hastalardan seçildi. Hastaların tamamı polikliniğe başvuran hastalardan oluşturuldu. Hastaların tanısı klinik, laboratuvar, endoskopik ve patolojik olarak verildi. Aktivasyon ve remisyon dönemleri belirlenirken hastaların anamnezi, fizik muayenesi, laboratuvar bulguları, fekal kalprotektin değerleri, abdominal ultrasonografileri, kolonoskopik değerlendirmeleri ve biyopsilerine göre karar verildi. Çalışmanın hasta grubuna ÜK ve CH tanılı, diyabetes mellitus ve başka inflamatuar hastalık tanısı olmayan, kortikosteroid kullanımı olmayan, 18-65 yaş arası kadın ve erkek hastalar dahil edildi. Kontrol grubuna ise ek hastalığı olmayan 18-65 yaş arası bireyler alındı. ÜK ve CH tanılı aktivasyon dönemindeki hastaların glukoz, trigliserid(TG), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), HOMA-IR, insülin, eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), c-reaktif protein (CRP), albumin(ALB), beyaz küre (WBC), hemoglobin(HB), monosit(MON) ve trombosit sayılarına(PLT) bakıldı. Seçilen hastalardan remisyona girenlerin remisyon döneminde de aynı laboratuar değerlerine tekrar bakıldı. Kontrol grubundaki x hastalarda da aynı laboratuvar sonuçları analiz edildi. İstatistiksel analizler SPSS(Statistical Package for the Social Sciences, version 26.0, SPSS Inc., Chicago, IL) paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 58 hasta, 58 kontrol grubu olmak üzere toplam 116 hasta dahil edildi. Hasta ve kontrol grubu arasında MON/HDL oranı arasında anlamlı farklılık tespit edildi.(p=0,019) Hasta grubu CH ve ÜK olarak gruplandırıldığında hem aktivasyon hem remisyon dönemlerinde TG/HDL oranları arasında anlamlı fark bulundu.(sırasıyla p=0,013, p=0,006) Hasta grubunun aktivasyon ve remisyon dönemleri arasında ALB, ESH, CRP ve PLT düzeyleri arasında anlamlı fark mevcuttu.(sırasıyla p=0,005, p=0,034, p2,5 bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızla beraber İBH hastalarının aktivasyon ve remisyon dönemleri arasında TyG, TG/HDL ve HOMA-IR düzeyleri istatistiki açıdan benzer bulunmuştur. Ancak bu durum hastalarda dislipidemi, insülin direnci, metabolik sendrom gibi komorbiditelerin hastalık seyri boyunca karşılaşılmayacağı anlamına gelmemektedir. Öte yandan CH tanılı grup ile ÜK tanılı grup arasında lipid profillerindeki farklılık literatürle uyumlu olarak CH'ğında düşük HDL, ÜK hastalarında düşük TG dikkat çekmiş ve TG/HDL oranı arasındaki farklılık iki hastalık arasında istatistiksel açıdan da anlamlı bulunmuştur. Hasta grubunda alevlenme dönemlerinde albumin düzeyinde istatiksel açıdan anlamlı düşüş saptanmış olup hastaların hipoalbuminemi ve malnutrisyon açısından yakın takip edilmesi gerekliliği bir kez daha vurgulanması gereken bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Objective: Inflammatory bowel diseases (IBD) represent a group of autoimmune diseases characterized by inflammation in both the small and large intestines. There are two major forms of this chronic inflammatory condition, namely Crohn's disease (CD) and Ulcerative Colitis (UC), which manifest with periods of relapse and remission. No single parameter has been identified to reliably predict relapses associated with IBD. It is known that chronic inflammation induces insulin resistance in the liver. Insulin resistance may be associated with the flare-ups and remission periods of IBD. Triglyceride/glucose (TyG), triglyceride/HDL (TG/HDL) ratio, and homeostasis model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) are reliable and simple alternative indicators of insulin resistance. Although there are few studies in the literature regarding the course of laboratory markers during the activation and remission periods of inflammatory bowel disease, there is no study on TyG, TG/HDL, and HOMA-IR. Material and Methods: Patients diagnosed with UC and CD who were followed up at Ankara Bilkent City Hospital Gastroenterology clinic were selected. All patients were selected from those who presented to the outpatient clinic. The diagnosis of patients was established clinically, laboratory, endoscopic, and histopathologically. During the determination of activation and remission periods, decisions were made based on the patients' history, physical examination, laboratory findings, fecal calprotectin levels, abdominal ultrasonography, colonoscopic evaluations, and biopsies. The study included female and male patients aged 18-65 years with a diagnosis of UC and CD, without diabetes mellitus or other inflammatory diseases, not using corticosteroids. The control group consisted of patients aged 18-65 years without any additional diseases. Glucose, triglyceride (TG), high-density lipoprotein (HDL), HOMA-IR, insulin, erythrocyte sedimentation rate (ESR), C- reactive protein (CRP), albumin (ALB), white blood cell (WBC), hemoglobin (HB), monocyte (MON), and platelet counts (PLT) were evaluated in patients during the activation period of UC and CD. The same laboratory values were re-evaluated in patients who achieved remission. The same laboratory results were analyzed in the xii control group. Statistical analyses were performed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences, version 26.0, SPSS Inc., Chicago, IL) package program. Results: A total of 116 patients, including 58 patients and 58 controls, were included in the study. A significant difference was found in the MON/HDL ratio between the patient and control groups (p=0.019). When the patient group was grouped as CD and UC, a significant difference was found in TG/HDL ratios both in the activation and remission periods (p=0.013, p=0.006, respectively). There were significant differences in ALB, ESR, CRP, and PLT levels between the activation and remission periods of the patient group (p=0.005, p=0.034, p 2.5 was found in 30% of UC patients and 38% of CD patients. Conclusion: In our study, TyG, TG/HDL, and HOMA-IR levels were found to be statistically similar between the activation and remission periods of IBD patients. However, this does not imply that comorbidities such as dyslipidemia, insulin resistance, and metabolic syndrome will not be encountered during the course of the disease. On the other hand, consistent with the literature, differences in lipid profiles were observed between the groups diagnosed with Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC), with low HDL in CD and low TG in UC patients being notable. The difference in TG/HDL ratio was also found to be statistically significant between the two diseases. In the patient group, a statistically significant decrease in albumin levels was detected during flare-ups, emphasizing the necessity for close monitoring of patients for hypoalbuminemia and malnutrition.