Gastrik yerleşimli adenokarsinomlarda ebv ve dna yanlışeşleşme onarım proteinleri (MLH1, MSH2, MSH6 ve PMS2)ekspresyon kaybının klinikopatolojik parametrelerlekarşılaştırılması
Comparison of loss of expression of ebv and dna mis-mixing repairproteins (MLH1, MSH2, MSH6 and PMS2) expression with clinicopathologicalparameters in gastric located adenocarcinomas
  1. Tez No: 870042
  2. Yazar: ÖZGE EYEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERRA KAYAÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: MSI, EBV, Gastrik adenokarsinom, Tümör mikroçevresi, Prognoz, MSI, EBV, Gastric adenocarcinoma, Tumour microenvironment, Prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
AMAÇ: Mide yerleşimli adenokarsinomlarda, DNA yanlış eşleşme onarım proteinleri (MLH1, MSH2, MSH6 ve PMS2) ekspresyon kaybının saptanması, EBV ilişkisi ve bu özellikleri gösteren ve göstermeyen olguların histolojik ve klinik parametreler (hastanın yaşı, cinsiyeti, TNM evresi, tümörü infiltre eden lenfositlerin varlığı, tümör/stroma oranı, tümör tomurcuklanması ) açısından karşılaştırılması ve bu bağlamda kemoterapiye yanıt ve sağkalım açısından değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada 2021-2022 yıllarında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü'nde total ve subtotal gastrektomi spesmenleri arasından adenokarsinom tanısı alan 77 olgu değerlendirilmiştir. Hastaların klinikopatolojik parametreleri, hastanemizin veri tabanından (HICAMP) alınmıştır. Olgulara ait %10 nötral tamponlu formalin solüsyonu ile tespit edilmiş materyallerden örneklenen parafin bloklara gömülü dokulardan 4 μ kalınlıkta hazırlanmış hematoksilen ve eosin (H&E) boyalı tümör içeren tüm preparatlar, lam arşivinden çıkartılarak histopatolojik parametreler (Histolojik tip, derece, TNM evresi, lenfovasküler invazyon (LVİ) ve perinöral invazyon (PNİ) varlığı/ yokluğu) yanı sıra TİL varlığı, TSO, tümör tomurcuklanması açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca hastanemiz kanser kayıt biriminden hastalara ait yaşam süresi bilgileri alınmıştır. Bu olgulara ait parafin bloklardan TMA bloklar hazırlanmıştır. Seçilen tümör örneği, mümkün olduğu kadar nekroz içermeyen, canlı tümör alanları içeren, parafin takibi iyi olan olgulardan alınmıştır. TMA bloklardan hazırlanan kesitlerde MMR proteinleri (MLH1, MSH2, MSH6 ve PMS2) ile EBV pozitifliği immünhistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen immünohistokimyasal sonuçlar ile histopatolojik parametreler arasındaki ilişki istatiksel olarak incelenmiştir. BULGULAR: Çalışmamızda EBV pozitifliği ile hastaların cinsiyeti, perinöral invazyonu, ve histolojik tip arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. EBV pozitif hastalarda perinöral invazyonun daha az görüldüğü ve EBV pozitifliğinin lenfoid stromalı adenokarsinom histolojik alt tipi ile yüksek oranda ilişkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca tümör mikroçevresine ait parametre olan tümör tomurcuklanmasının; histolojik tip, histolojik derece, LVİ, PNİ, lenf nodu metastazı ve tanı sonrası yaşam süresi ile anlamlı ilişki gösterdiği bulunmuş olup, yine tümör stroma oranının patolojik tümör evresi ile ilişkili olduğu ve dolayısı ile tümör mikroçevresinin hastalık prognozu ile istatistiksel olarak da anlamlı sonuç gösterdiği saptanmıştır. Çalışmamızda ayrıca tümör yerleşim yeri, tümör histolojik derecesi, tümör tomurcuklanması, perinöral invazyon ve tümörün patolojik evresi, tanı sonrası yaşam süresi ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca PNİ saptanan hastalarda ölüm oranının PNİ saptanmayan hastalara göre çok daha fazla olduğu dikkati çekmiştir. SONUÇ: Bulgular mide kanserlerinde tümör mikroçevresinin özellikle de tümör tomurcuklanması ve tümör stroma oranının mide kanseri prognozu ile anlamlı derecede ilişkili olduğunu desteklemektedir. Ayrıca EBV pozitif mide kanserlerinin histolojik tip, PNİ, tümör yerleşim yeri ve cinsiyet ile ilişkisi istatistiksel olarak desteklenmiştir. Ancak, MMR/MSI ve EBV pozitif mide kanserleri ile tümör mikroçevresi ve prognoz, arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: DNA mismatch repair proteins in gastric adenocarcinomas (MLH1, MSH2, MSH6 and PMS2) expression loss, EBV association and comparison of patients with and without these features in terms of histological and clinical parameters (patient's age, gender, TNM stage, presence of lymphocytes infiltrating the tumour, tumour/stroma ratio, tumour budding) and evaluation in terms of response to chemotherapy and survival in this context. MATERIALS AND METHODS: In this study, 77 cases diagnosed as adenocarcinoma among total and subtotal gastrectomy specimens in the Medical Pathology Department of Ankara Bilkent City Hospital in 2021-2022 were evaluated. Clinicopathological parameters of the patients were obtained from our hospital database (HICAMP). All 4 μ thick haematoxylin and eosin (H&E) stained tumour-containing preparations prepared from tissues embedded in paraffin blocks sampled from materials fixed with 10% neutral buffered formalin solution, The histopathological parameters (histological type, grade, TNM stage, presence/absence of lymphovascular invasion (LVI) and perineural invasion (PNI)) as well as presence of TIL, TSO, tumour budding were evaluated. Survival data of the patients were also obtained from the cancer registry of our hospital. TMA blocks were prepared from paraffin blocks of these cases. The selected tumour samples were taken from cases with good paraffin follow-up, containing viable tumour areas without necrosis as much as possible. MMR proteins (MLH1, MSH2, MSH6 and PMS2) and EBV positivity were evaluated immunohistochemically in sections prepared from TMA blocks. The relationship between the immunohistochemical results and histopathological parameters were statistically analysed. FINDINGS: In our study, significant correlations were found between EBV positivity and gender, perineural invasion, and histological type. It was found that perineural invasion was less common in EBV positive patients and EBV positivity was highly correlated with lymphoid stromal adenoacarcinoma histological type. In addition, tumour budding, which is a parameter of tumour microenvironment, was found to be significantly correlated with histological type, histological grade, LVI, PNI, lymph node metastasis and post-diagnosis survival time. It was also found that tumour stroma ratio was correlated with pathological tumour stage and therefore tumour microenvironment showed statistically significant results with disease prognosis. In our study, tumour location, tumour histological grade, tumour budding, perineural invasion and pathological stage of the tumour were also found to be associated with survival after diagnosis. In addition, it was noteworthy that the mortality rate was much higher in patients with PNI compared to patients without PNI. CONCLUSIONS: The findings support that tumour microenvironment, especially tumour budding and tumour stroma ratio are significantly associated with gastric cancer prognosis. In addition, the association of EBV positive gastric cancers with histological type, PNI, tumour location and gender was statistically supported. However, no significant correlation was found between MMR/MSI and EBV positive gastric cancers and tumour microenvironment and prognosis.