HER2 pozitif, hormon reseptörü negatif lokal ileri meme kanseri hastalarında tümör düzenleyici T hücresi (TREG) infiltrasyonunun neoadjuvan tedaviye patolojik tam yanıt oranları üzerine etkisi.
Effect of tumor regulatory T cell (TREG) infiltration on pathological complete response rates to neoadjuvant therapy in HER2-positive, hormone receptor-negative locally advanced breast cancer patients.
  1. Tez No: 870043
  2. Yazar: YASEMİN KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KIVRAK SALİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, T regulatuar hücre, patolojik tam yanıt, Breast cancer, regulatory T cells, pathologic complete response
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmamızda neoadjuvan tedavi uygulanan Her2 pozitif, hormon reseptör negatif lokal ileri meme kanserli hastalarda intratümöral Treg infiltrasyonunun patolojik tam yanıt üzerine etkisini ortaya koymak ve patolojik tam yanıt üzerinde etkili olabilecek diğer klinik, patolojik ve hücresel değişikleri saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nde Ocak 2015 ile Ocak 2022 tarihleri arasında tedavi ve takip edilmiş, tümör doku örneklerine ve tedavi bilgilerine ulaşılabilen 18 yaş ve üstü lokal ileri HER2 pozitif, hormon reseptör (HR) negatif neoadjuvan tedavi almış 55 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Deneyimli iki ayrı patolog tarafından patoloji materyallerinde kesitlere immunohistokimyasal yöntemle CD4, CD25 ve FOXP3 boyanması incelendi. Tümör infiltre eden T hücre (Treg ve Thelper) düzeylerinin patolojik tam yanıt üzerindeki etkisi araştırıldı. Bulgular: Toplam 55 lokal ve lokal ileri evre, HER2+, HR- meme kanserli hasta tarandı ve verilerine ulaşılan 45 (median yaş: 50) hasta istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Neoadjuvan tedavi sonrası 34 hasta patolojik tam yanıtlı izlenirken 11 hastada patolojik tam yanıta ulaşılamamıştır. NACT sonrası Th ve Treg infiltrasyonu erken evre ve lokal ileri evre arasında farklılık göstermemiştir. Patolojik tam yanıt veren hastalarda intratümöral ve peritümöral Th düzeylerinin patolojik tam yanıt alınamayanlara göre daha düşük olduğu izlenmiştir. Patolojik tam yanıt alınan hastalarda intratümöral ve peritümöral alanda Treg infiltrasyonunun patolojik tam yanıt alınmayanlara göre düşük olduğu saptanmıştır. Tümör içi ve mikroçevresi ayrı ayrı değerlendirldiğinde hücresel farklılık izlenmedi. Ancak tümör içi Treg infiltrasyonun pCR'a ulaşamama riskini 10.8 kat artırdığı görüldü. Tartışma ve Sonuç: Tümör mikroçevresindeki farklı immün hücrelerin bazıları iyi prognozla ilişkili, bazıları ise immun gözetimi engellediği, anjiogenezi ve invazyon yeteneğini arttırdığı için kötü prognozla ilişkilidir. Çalışmamız agresif bir meme kanseri grubu olan Her2+HR- lokal ileri meme kanserinde NAKT sonucunda hücresel değişikliklerin incelendiği ilk çalışma olup, NAKT sonrası yüksek Treg infiltrasyonunun patolojik tam yanıta ulaşamama riskini artıran bağımsız bir prediktör olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study we aim to reveal the effect of the intratumoral Treg infiltration on the pathological complete response and to find out other clinic-pathologic and cellular variables effective on pathologic complete response. Patients and Method: Fifty-five patients, aged 18 years and over, who were treated and followed up in the Medical Oncology Department of Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi between January 2015 and January 2022, and whose tumor tissue samples and treatment information were available, were included in the study. Paraffin blocks of biopsy and operation tissues were eavaluated by two different pathologists reviewing immunohistochemical staining with CD4, CD25 and FOXP3. The effect of tumor infiltrating T cell (Tregs and Th cells) quantitiy on pathological complete response is searched. Results: 55 local and local advanced stage HER2 positive breast cancers were included in the study and the final 45 patients (median age 50) were statistically analyzed. While 34 patients were observed to have a pathological complete response after neoadjuvant treatment, pathological complete response was not achieved in 11 patients. Th and Treg infiltration after NACT did not differ between early stage and locally advanced stage. Intratumoral and peritumoral Th levels were observed to be lower in patients with a pathological complete response than in those without a pathological complete response. Similarly, in patients with a pathological complete response, Treg infiltration in the intratumoral and peritumoral area was found to be low compared to non pathologic complete responders. There is no cellular difference in intratumoral area and tumor microenvironment. But increased intratumoral Treg infiltration increased the probability of non PCR status by 10.8 times. Discussion and Conclusion: Some of the different immune cells in the tumor microenvironment are associated with good prognosis, while others are associated with poor prognosis because they inhibit immune surveillance and increase angiogenesis and invasion ability. Our study is the first to evaluate cellular changes after NACT in Her2+HR- locally advanced breast cancer, an aggressive breast cancer group, and it was determined that high Treg infiltration after NACT is an independent predictor that increases the risk of not achieving a pathological complete response.