Mide kanseri olan hastalarda fungal enfeksiyon görülme sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of fungal infection in patients with stomach cancer followed in Kütahya Evliya Çelebi Hospital Oncology Service between 2017 and 2023
- Tez No: 870177
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİUSTAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, Mantar İnfeksiyonu, Gastric Cancer, Fungal Infection
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Mide malign neoplazmı olan hastalarda Candida Albicans ve diğer Fungus türleri enfeksiyonu görülebilmektedir. Bu enfeksiyonların bir kısmı da fırsatçı enfeksiyon olarak ortaya çıkmaktadır.Biz bu çalışmada tüm Fungus türlerinin malign mide neoplazmı tanısı konulmuş hastalarda görülme sıklığının biyopsi materyallerinin incelemek suretiyle araştırılmasını amaçladık. Yöntem: Tıbbi Onkoloji-İç Hastalıkları polikliniklerinde takip edilen 2012-2023 yıllarında mide malign neoplazmı tanısı ile 18 yaş üstü 81 hasta retrospektif olarak çalışmaya alındı Bu hastalardan sadece 2017 yılından sonraki 51 tanesinin tanı anındaki biyopysi materyaline ulaşıldı. Hastaların tanı aldığı yıllara ait gastrik fungal patolojisi tekrar HE ve PAS boyama yöntemleriyle fungus açısından değerlendirildi. Fungal enfeksiyonların kanser olguları ile ilişkisi ya da kanserli hastalarda fungal enfeksiyonlar nispeten daha az çalışmaya konu olmuştur. Ancak bu çalışmalarda her ne kadar bir genelleme yapmak mümkün olmasa da, klinik tablonun nispeten daha kötü olduğu olgularda fungal enfeksiyon prevelans ve insidansı daha yüksek oranlarda seyretmekte olduğunu öne sürmek mümkündür. Cinsiyete göre mide kanseri ile ilgili yapılan çalışmalarda, genel olarak kadınlara kıyasla erkeklerde mide kanserinin daha fazla olduğu rapor edilmektedir. Bizim çalışmamızda da, kadınlara göre erkeklerde mide kanserinin daha yaygın olduğu görülmektedir. Yapılan benzer araştırmalarda ileri yaşın beslenme ve diğer risk faktörlerinin arasında mide kanseri için önemli bir risk faktörü olduğu rapor edilmektedir. Bizim bu araştırmamızda da genel olarak elde etmiş olduğumuz bulgular literatür ile uyumlu olarak değerlendirildi. Genel olarak yapılan çalışmalarda, kadınlarda fungal enfeksiyonlara daha sık rastlanmaktadır. Bizim araştırmamızda da kadınlarda fungal enfeksiyon oranı daha yüksek çıktı. Bu sonuç literatür ile uyumlu bulgu olsa da, gruplar arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Mide kanserli hastalarda mortalite ile cinsiyet arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalarda kadınlarda mortalite düzeylerini daha yüksek tespit ve rapor eden çalışmalar mevcuttur. Bizim çalışmamızda da hayatta olan hastaların %14.3'ü kadın ve %85.7'si erkek olup, exitus olan hastaların ise %26.7'si kadın ve %73.3'ü erkekti. Elde etmiş olduğumuz bulgular literatür ile uyumludur. Literatürde mide kanserinde mortalite ile fungal enfeksiyonlar üzerinde yeterli çalışmaya rastlanmamıştır .Bizim çalışmamızda, hem mortalite olan ve olmayan hastaların fungus enfeksiyonu dağılımı, hem de fungus olan ve olmayan hastaların mortalite dağılımları birbirine benzemekteydi. Dolayısıyla, mide kanserli hastalarda mortalite ile fungal enfeksiyon arasında doğrudan bir ilişkinin varlığından bahsedebilmek için çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Candida Albicans and other Fungus species infections can be seen in patients with malignant gastric neoplasms of the stomach. Some of these infections also occur as opportunistic infections. In this study, we aimed to investigate the frequency of occurrence of all fungal species in patients diagnosed with malignant gastric neoplasms by examining biopsy materials. Method: 81 patients over the age of 18, who were diagnosed with gastric malignant neoplasm by gastric biopsy in the Medical Oncology-Internal Medicine outpatient clinics between 2012 and 2023, were retrospectively included in the study. Biopsy material at the time of diagnosis of only 51 of these patients after 2017 was available . Gastric fungal pathology of the biopsy material from the years when the patients were diagnosed was evaluated for fungi using HE and PAS staining methods. The relationship between fungal infections and cancer cases or fungal infections in cancer patients has been the subject of relatively fewer studies. However, although it is not possible to make a generalization in these studies, it is possible to suggest that the prevalence and incidence of fungal infection is higher in cases where the clinical picture is relatively worse. Studies on stomach cancer by gender generally report that stomach cancer is more common in men than in women. In our study too, stomach cancer is seen to be more common in men than in women. Similar studies have reported that advanced age is an important risk factor for stomach cancer among nutrition and other risk factors. The findings we obtained in this study were generally evaluated as compatible with the literature. In general, studies show that fungal infections are more common in women. In our study, the rate of fungal infection was higher in women. Although this result was consistent with the literature, the differences between the groups were not statistically significant. In studies examining the relationship between mortality and gender in patients with stomach cancer, there are studies that detect and report higher mortality levels in women. In our study, 14.3% of the surviving patients were female and 85.7% were male, and 26.7% of the exitus patients were female and 73.3% were male. The findings we obtained are compatible with the literature.