Bir aile hekimliği birimine kayıtlı hedef nüfusta yapılan okul çağı izlemlerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of school-age screenings conducted in a family medicineunit registered population
- Tez No: 870195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, okul çağı çocuklar, periyodik sağlık muayeneleri, tarama programları
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Ülkemizde“Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı”kapsamında çocukların her yıl aile hekimleri tarafından periyodik sağlık muayenelerinin yapılması planlanmıştır. Bu çalışmada; 2020-2023 yılları arasında yaptığımız taramaların verilerini inceleyerek bölgemizdeki obezite, anemi, dislipidemi, kırma kusurları ve diş çürükleri gibi kronik hastalıkların sıklığı hakkında fikir edinmeyi, ayrıca ülkemizdeki ve dünyadaki çalışmalarla kıyaslayarak yapılan taramaların mevcut hastalıkları tespit etmedeki etkinliğini ortaya koymak amaçlandı. YÖNTEM: Çalışmamız; 01.01.2020 – 31.12.2023 tarihleri arasında Sakarya İli Akyazı İlçesi Çatalköprü Aile Sağlığı Merkezi 5402019 numaralı birimde yapılan okul çağı taramalarının retrospektif olarak incelendi. 5-18 yaş arasındaki 862 çocuğun boy, kilo, BKİ, hemoglobin ve hematokrit değerleri, HDL-K, LDL-K, trigliserit değerleri, görme değerlendirmesi ve ağız diş sağlığı değerlendirmesi sonuçları kayıt altına alındı. Çocukların boy, kilo ve BKİ'lerinin yaş ve cinsiyete göre persentil değerleri ve Z değerleri hesaplandı. Normal dağılıma uygunluk durumu Shapiro-Wilk testi ile değerlendirildi. Analizler için SPSS v20.0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 20.0; Armonk, NY, USA) paket programı kullanıldı. BULGULAR: Araştırmaya dahil edilen çocukların %48,8'i erkek, yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde %47,3'ü 5-9 yaş arasında, %41,9'u 10-14 yaş arasında, %10,8'i 15-18 yaş arasındadır. BKİ persentil değerlerine göre %14'ü fazla kilolu, %12'si obezdir. Öğrencilerin %8'inde anemi, %13,3'ünde hipertrigliseridemi, %5,1'inde LDL-K yüksekliği, %11,8'inde HDL-K düşüklüğü, %18,4'ünde göz patolojisi, %38,5'inde diş çürüğü tespit edilmiştir. SONUÇ: Çalışmamız, aile hekimliğinin geniş kapsamlı sağlık hizmetlerini sunma amacını vurgulamakta ve bu bağlamda özellikle koruyucu hekimlik uygulamalarının önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Retrospective analysis of school-age screenings conducted in a family medicine unit registered population AIM: In our country, as part of the 'School Health Protection and Improvement Program,' it is planned for children to undergo periodic health examinations by family physicians every year. In this study, we aimed to gain insights into the frequency of chronic diseases such as obesity, anemia, dyslipidemia, refractive errors, and dental caries in our region by examining the data from screenings conducted between 2020 and 2023. Additionally, we aimed to demonstrate the effectiveness of these screenings in detecting existing diseases by comparing them with studies conducted in our country and worldwide. MATERIALS AND METHODS: Our study retrospectively analyzed school-age screenings conducted at the Catalköprü Family Health Center unit in Akyazı District, Sakarya Province, between January 1, 2020, and December 31, 2023. The heights, weights, BMI, hemoglobin and hematocrit values, HDL-C, LDL-C, triglyceride values, visual assessments, and oral dental health assessments of 862 children aged 5-18 were recorded. Percentile values and Z-scores of children's heights, weights, and BMIs were calculated according to age and gender. Statistical analysis was performed using SPSS v20.0 software package. RESULTS: Of the children included in the study, 48.8% were male. When evaluated by age groups, 47.3% were between 5-9 years old, 41.9% were between 10-14 years old, and 10.8% were between 15-18 years old. According to BMI percentile values, 14% were overweight and 12% were obese. Anemia was detected in 8% of students, hypertriglyceridemia in 13.3%, high LDL-C in 5.1%, low HDL-C in 11.8%, eye pathology in 18.4%, and dental caries in 38.5% of students. CONCLUSION: Our study emphasizes the aim of family medicine to provide comprehensive health services, particularly highlighting the importance of preventive medicine practices in this context.