Yusuf b. İbrahim el-Erdebîlî ve 'el-Ezhâr Serhu'l-Mesâbîh fi'l-Hadis' adlı eseri
Yusuf b. Ibrahim el-Erdebîlî and his work named 'el-Ezhâr Serhu'l-mesâbîh fi̇'l-hadi̇s'
- Tez No: 870253
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAHATTİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: el-Ezhâr, Hadis, Mesâbîhu's-sünne, Şerh, Yusuf b. İbrahim el-Erdebîlî, el-Ezhâr, Hadith, Mesâbîhu's-sünne, Şerh, Yusuf b. İbrahim el-Erdebîlî
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma Yusuf b. İbrahim el-Erdebîlî'nin el-Ezhâr Şerhu'l-Mesâbîh fi'l-Hadis eserini incelemektedir. Erdebîlî'nin bu şerhi Ferrâ el-Begavî'nin meşhur hadis metni Mesâbîhu's-sünne üzerine yazılmıştır. el-Ezhâr eseri incelenmeden önce Erdebîlî ve Begavî'nin hayatları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Erdebîlî'nin el-Ezhâr Şerhu'l-Mesâbîh fi'l-Hadis eseri şerh literatüründe çok fazla dikkat çekmemiştir. Bu çalışma eserin Arapça el yazması nüshasını inceleyerek Türkçe literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca Erdebîlî'nin hadis anlayışı hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan örneklendirmeler üzerinde Erdebîlî'nin hadisleri ele alışı, hadis-itikat ve hadis-fıkıh ilişkisine bakış açısı ele alınmıştır. Son olarak el-Ezhâr eserinin mukaddimesi ve sonuç kısmı incelenerek çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the commentary method of Yusuf b. Ibrahim el- Ardebîlî's work, el-Ezhâr Şerhu'l-Mesâbîh fi'l-Hadis. This commentary of El-Ardebilî is written on the famous hadith text Mesâbîhu's-sunne of Ferrâ el-Begavî. Before addressing al-Azhar's commentary method, brief information is provided about the lives of Ardebîlî and Begavî. Erdebîlî's work, el-Ezhâr Şerhu'l-Mesâbîh fi'l-Hadith has not attracted much attention in the commentary literature. This study aims to contribute to Turkish literature by examining the Arabic manuscript of the work. Additionally, information is given about Ardebîlî's understanding of hadith. Ardebîlî's method of dealing with hadiths, his perspective on the relationship between hadith-belief and hadith-fiqh are discussed through examples. Finally, some inferences are made by examining the introduction and conclusion of the work Al-Azhar.