Gelir Vergisi Kanunu'na göre serbest meslek kazancının tespitinde kanunen kabul edilen giderler
Lawful expenses in the determination of self-employment earnings according to the Turkish Income Tax Law
  1. Tez No: 870262
  2. Yazar: MİNE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR AYYILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir, Gelir Vergisi, İndirilecek Gider, Serbest Meslek Kazancı, Income, Income Tax, Deductible Expenses, Self-Employment Earnings
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Serbest meslek kazançlarından kaynaklanan gelirin vergilendirilmesi sürecinde, gelirin belirlenmesi önemli bir adımdır. Bu amaçla, mesleki faaliyetle ilgili yıl boyunca elde edilen gelirden, söz konusu faaliyetle ilgili giderlerin düşülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, vergiye tabi gelirin doğru bir şekilde tespiti için kanunen kabul edilen veya edilmeyen giderlerin bilinmesi esas teşkil etmektedir. Çalışmamız, gelir vergisine tabi serbest meslek kazançlarının belirlenmesinde kritik rol oynayan unsurlara odaklanmıştır. Özellikle, kanunen kabul edilen giderlerin neler olduğu, bu giderlerin uygulanması sırasında ortaya çıkan zorluklar ve bu zorluklarla ilgili olarak idari ve yargı mercileri tarafından alınan kararlar detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmada kaynak taraması yöntemi kullanılarak, kanunda tanımlanan kabul edilen giderlere ilişkin alınan kararlar titizlikle incelenmiş ve her bir olay, kendi özellikleri içerisinde ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın temel hedefi, serbest meslek sahiplerinin vergilendirme sürecinde karşılaştıkları konulara dair anlayışlarını geliştirmek ve bu alandaki mevzuatın etkili bir biçimde uygulanmasına katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The determination of income is an important step in the process of taxing earnings arising from self-employment. For this purpose, it is necessary to deduct the expenses related to the activity in question from the income obtained during the year related to the professional activity. In this framework, it is essential to know the legally accepted or unaccepted expenses for the correct determination of taxable income. Our study focused on the elements that play a critical role in the determination of self-employment income subject to income tax. In particular, the legally accepted expenses, the difficulties arising during the application of these expenses, and the decisions taken by the administrative and judicial authorities regarding these difficulties were discussed in detail. By using the literature review method, the decisions taken regarding the accepted expenses defined in the law have been meticulously analyzed, and each case has been evaluated. In this context, the main objective of the study is to improve the understanding of self-employed individuals regarding the issues they face in the taxation process and to contribute to the effective implementation of legislation in this field.