Kritik çocuk hastada non-invaziv monitorizasyon yöntemleri ile hastanın sıvı durumunun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 870296
  2. Yazar: AYTOLUN AYTAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALKAN BAL, DOÇ. DR. NESLİHAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PVI, SVI, fluid response, ultrasonography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kritik Çocuk Hastada, Non-Invaziv Monitorizasyon Yöntemleri İle Hastanın Sıvı Durumunun Değerlendirilmesi Amaç: Çalışmamızda Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde takip edilen kritik hastalarda non-invaziv yöntemlerden olan PVI, CI, SVI ve yatak başı ultrasonografi kullanılarak ölçülen IVC-CI ve IVC-DI'nın hastada sıvı yanıtını öngörmedeki duyarlılığını saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 47 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı), yatış tanısı, varsa altta yatan hastalığı, yatış anında varsa organ yetmezliği durumu, aldığı sedoanaljezi veya inotrop varlığı ve oksijen desteği yöntemi kaydedildi. Hastalar supin pozisyonda yatarken PLR manevrası öncesi ve sonrası Mindray DC-60 Exp with X-Insight ultrasonografi cihazıyla ölçülen IVC-CI ve IVC-DI ; Baxter® (Starling Fluid Management System) cihazıyla kalp tepe atımı, CI ve SVI; Masimo Rainbow Pulse Co-Oksimetre® cihazıyla PVI değerleri kaydedildi. Hastalarda PLR manevrası öncesi ve sonrası PVI, CI, SVI, IVC-CI ve IVC-DI parametrelerinin klinisyenin hastanın vital ve biyokimyasal parametreleriyle öngördüğü sıvı durumuyla uyumu saptanmaya çalışıldı, sıvı yanıtını öngörmedeki ilişkisi analiz edildi. Bulgular: Sıvı durumunu öngörmede PLR manevrası sonrası sıvı açığı olan hastalarda CI, SVI ve PVI 'daki farklılık istatiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Hipervolemik hasta grubunda ise bu parametrelerde anlamlı farklılık saptanmaması , volüm açığı olmayan hastaların tahmininde bu parametrelerin spesifitesini göstermektedir. PLR manevrası sonrası VCI-CI ve VCI-DI'da istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Kritik çocuk hasta izleminde hemodinamik değişikliklerin saptanmasına ve tedavinin gidişarını ön görmede non invaziv monitorizasyon yöntemlerinin avantaj sağladığını düşünmekteyiz. Ancak bu konuda deneyimli ÇYB uzmanının görüşü şu an için bağımsız monitorizasyon yöntemlerinden çok daha değerlidir. Bu yöntemlerin eşik değerlerinin pediyatrik popülasyon için belirlenmesi adına geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimler: PVI, CI, SVI, sıvı yanıtı,ultrasonografi
Özet (Çeviri)
Assessing Fluid Status with Non-invasive Monitoring Methods In Pediatric Critical Patients Objectives: to determine the sensitivity of hemondynamic monitoring parameters obtained PVI, CI, SVI, IVC-CI and IVC-DI in predicting fluid response for critical pediatric patients admitted to the pediatric intensive care unit (PICU). Materials and Methods: A total of 47 patients were included in the study. Demographic data (age, gender, body weight), diagnosis of hospitalization, if any organ failure, presence of sedoanalgesia or inotrope treatment and method of oxygen support were recorded for each patient. Before and after the PLR maneuver, CI, SVI, PVI, IVC-CI and IVC-DI parameters were measured using Mindray DC-60 Exp with X-Insight ultrasonography device, Baxter® (Starling Fluid Management System) and Masimo Rainbow Pulse Co-Oximeter® device. The compatibility of PVI, CI, SVI, IVC-CI and IVC-DI parameters with the fluid status predicted by the clinician's vital and biochemical parameters before and after the PLR maneuver was tried to be determined, and the relationship in predicting fluid response was analyzed. The compatibility of these parameters with the fluid status predicted by the clinician's opinion before and after the PLR maneuver was tried to be determined, and the relationship in predicting fluid response was analyzed. Result: The difference in CI, SVI and PVI was found to be statistically significant in patients with fluid deficit after PLR maneuver in predicting fluid status. In the hypervolemic patient group, no significant difference was found in these parameters, indicating the specificity of these parameters in the estimation of patients without volume deficit. There was no statistically significant difference in VCI-CI and VCI-DI after the PLR maneuver. Conclusion: Non-invasive methods is easier, more comfortable and practical monitoring than invasive methods fot detecting hemodynamic changes and monitoring fluid replacement in critical pediatric patients. However, the analysis of the specialist doctor is currently much more valuable than monitoring methods developed. Large-scale studies are needed to determine the reference values of these methods for the pediatric population.