Akut kolanjit hastalarının tokyo kriterleri ile kan kültürlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of blood cultures of patients with acute cholangitis using tokyo criteria
  1. Tez No: 870320
  2. Yazar: OKAN PİRİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ ERDEM SÜMBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Kolanjit, bakteriyemi, laktat, Tokyo Rehberleri, Acute cholangitis, bacteremia, lactate, Tokyo Guidelines
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Akut Kolanjit Hastalarının Tokyo Kriterleri İle Kan Kültürlerinin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Akut kolanjit (AK) normalde steril olan safra yollarındaki inflamasyon ve enfeksiyondan kaynaklanan hayatı tehdit edici bir tıbbi acildir. AK tanı, tedavi, şiddet sınıflaması ve yönetiminde en sık kullanılan rehberler Tokyo Rehberleridir. Yapılan bazı çalışmalarda kan kültür pozitifliğinin AK hastalarında kliniğinin kötü seyretmesinin bir göstergesi olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle çalışmamızda, AK hastalarında kan kültür üreme sonuçları incelenerek, kan kültürlerinde üremesi olan hastaların erken safhada belirlenebilmesine katkı sağlayabilecek biyobelirteçlerin varlığı araştırıldı. Böylelikle AK hastalarında toplam yatış ile yoğun bakım yatış sürelerinin kısaltmasını ve erken müdahale şansı şağlanmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif ve tek merkezli bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya Ocak 2018 ve Nisan 2023 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servislerine veya gastroenteroloji polikliniklerine başvuran ve akut kolanjit tanısı alıp ERCP/PTK işlemi veya medikal tedavi ile takip edilen hastalar dahil edildi. Akut kolanjit tanısında Tokyo Kılavuzu 2018 kriterleri baz alınmıştır. 18 yaş altı hastalar, malign biliyer striktür ile ilişkili olmayan malignitesi olanlar, romatolojik hastalığı olanlar, tiroit, karaciğer hastalığı olanlar ve gebe hastalar çalışma dışında tutulmuştur. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların tanısı, şiddet değerlendirilmesi ve tedavisi TG13/18'e göre yapılmıştır. Hastaların hastaneye başvuru sırasında bakılan vital bulguları; tansiyon arteriyel, nabız, saturasyon ve ateş, demografik bilgileri, ercp zamanlaması, hastane yoğun bakım ve servis yatış süreleri kaydedildi. Başvuru anında bakılan laboratuvar tetkikleri; ALT, AST, ALP, GGT, total bilirubin, direkt bilirubin, LDH, amilaz, lipaz, albümin, total protein, üre, kreatin, sodyum, potasyum, kalsiyum, CRP, prokalsitonin, sedimentasyon, laktat, INR, hemogram sonuçları değerlendirildi. ERCP uygulanan hastaların ERCP raporları değerlendirildi ve akut kolanjit tanısı pürülan safra varlığı ile doğrulandı. Hastaların ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MRCP raporları dilatasyon durumu ve etyoloji değerlendirme için incelendi. Hastalar TG13/18'e göre klinik şiddet gruplarına ayrıldıktan sonra her evrede kültür pozitif hastalar ile kültür negatif hastalar arasındaki farklılıklar incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 190 hastanın 68'i çalışma dışında bırakıldı ve toplam 122 hasta değerlendirilmeye alındı. Hastalar TG13/18'e göre Grade 1, Grade 2 ve Grade 3 olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Grade 1'de 52 (%42.6), Grade 2'de 40 (%32.8), Grade 3'te 30 (%24.6) hasta bulunmaktaydı. Grade 1 18 (%34.6), Grade 2 20 (%50), Grade 3 22 (%73.3) hastanın kan kültür sonuçlarında üreme mevcuttu. TG13/18'e göre Grade 1 olan hastalarda laktat, Grade 2 hastalarda laktat ve CAR, Grade 3 hastalarda PAR, evrelemeden bağımsız olarak bakıldığında ise CAR ve PAR değerinin AK hastalarında bakteriyemi varlığını tespit etmek için istatistiksel farklılıklar oluşturan biyobelirteçler olduğu görüldü. Aynı zamanda Grade 1 hastalarda laktat cut-off değeri 18 mg/dl alındığında bakteriyemi varlığını %83,3 duyarlılık ve %82,4 özgüllük ile saptadığı görüldü. Sonuç: Yapılan birçok çalışma AK'lı hastalarda orta, ağır şiddetli (Grade 2 ve 3) hasta grubunu ayırt etmek için çeşitli biyobelirteçler üzerine çalışmıştır. Grade 1 hastalarda TG13/18'e göre ilk aşamada biliyer drenaj önerilmemektedir ancak hafif (Grade 1) hasta grubunda da sepsis veya septik şoka giden, uzun süre yatış gerektiren hastaların da olduğu bilinmektedir. Bu hasta grubunda biliyer drenajın erken dönemde yapılmaması, toplam yatış süresini uzatmaktadır. Laktatın bu hasta grubunun saptanmasında faydalı bir biyobelirteç olabileceği düşünüldü. Çalışmamız hafif şiddetli (Grade 1) hastaların saptanması ve laktat ilişkisi ile ilgili literatürdeki nadir çalışmalardandır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Blood Cultures of Patients With Acute Cholangitis Using Tokyo Criteria Introduction and Objective: Acute cholangitis (AC) is a life-threatening medical emergency caused by inflammation and infection in the normally sterile biliary tract. Tokyo Guidelines are the most commonly used guidelines for the diagnosis, treatment, severity classification and management of AC. In some studies, it has been reported that blood culture positivity may be an indicator of poor prognosis in patients with AK. Therefore, in our study, the results of blood culture growth in patients with AC were analysed and the presence of biomarkers that may contribute to the early identification of patients with growth in blood cultures was investigated. Thus, we aimed to shorten the total hospitalisation and intensive care unit hospitalisation periods and to provide early intervention chance in AC patients. Materials and Methods: Our study was planned as a retrospective and single-centre study. Patients admitted to the emergency departments or gastroenterology outpatient clinics of Adana Şehir Training and Research Hospital between January 2018 and April 2023 and diagnosed with acute cholangitis and followed up with ERCP/PTK procedure or medical treatment were included in the study. The diagnosis of acute cholangitis was based on the Tokyo Guidelines 2018 criteria. Patients under 18 years of age, patients with malignancy not associated with malignant biliary stricture, patients with rheumatological diseases, thyroid and liver diseases, and pregnant patients were excluded from the study. Diagnosis, severity assessment and treatment of all patients included in the study were performed according to TG13/18. The vital signs of the patients at the time of admission; blood pressure, pulse, saturation and fever, demographic information, ERCP timing, intensive care unit and hospitalization times were recorded. Laboratory tests performed at the time of admission; ALT, AST, ALP, GGT, total bilirubin, direct bilirubin, LDH, amylase, lipase, albumin, total protein, urea, creatine, sodium, potassium, calcium, CRP, procalcitonin, sedimentation, lactate, INR, CBC results were evaluated. ERCP reports of the patients who underwent ERCP were evaluated and the diagnosis of acute cholangitis was confirmed by the presence of purulent bile. Ultrasound, computed tomography and MRCP reports of the patients were analysed for the evaluation of dilatation status and etiology. After the patients were divided into clinical severity groups according to TG13/18, the differences between culture positive and culture negative patients in each stage were analysed. Results: Of the 190 patients included in the study, 68 were excluded and a total of 122 patients were evaluated. Patients were divided into 3 groups as Grade 1, Grade 2 and Grade 3 according to TG13/18. There were 52 (42.6%) patients in Grade 1, 40 (32.8%) in Grade 2 and 30 (24.6%) in Grade 3. Grade 1 18 (34.6%), Grade 2 20 (50%), and Grade 3 22 (73.3%) patients had growth in blood culture results. According to TG13/18, lactate in Grade 1 patients, lactate and CAR in Grade 2 patients, PAR in Grade 3 patients, and CAR and PAR independent of staging were biomarkers that made statistical differences to determine the presence of bacteremia in AC patients. At the same time, when the lactate cut-off value was 18 mg/dl in Grade 1 patients, the presence of bacteremia was detected with 83.3% sensitivity and 82.4% specificity. Conclusion: Many studies have worked on various biomarkers to differentiate moderate to severe (Grade 2 and 3) patient groups in patients with AC. In Grade 1 patients, biliary drainage is not recommended in the first stage according to TG13/18, but it is known that there are patients in the mild (Grade 1) patient group who go to sepsis or septic shock and require prolonged hospitalization. Failure to perform early biliary drainage in this patient group prolongs the total duration of hospitalization. It was thought that lactate may be a useful biomarker in the detection of this patient group. Our study is one of the rare studies in the literature on the detection of mildly severe (Grade 1) patients and the relationship between lactate.