İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin temel sosyal becerilerini eğitsel oyunlarla geliştirme: Bir eylem araştırması
Improving the basic social skills of first grade primary school students with educational games: An action research
  1. Tez No: 870382
  2. Yazar: ŞERİFE TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Sınıf, Eğitsel Oyun, İletişim, İş Birliği, Kurallara Uyma, Oyun, Sosyal Beceri, Communication, Cooperation, Educational Game, First Grade, Game, Obeying the Rules, Social Skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Eylem araştırması kapsamında yürütülen bu çalışmada birinci sınıf öğrencilerinin iletişim, iş birliği, kurallara ve yönergelere uyma olmak üzere temel sosyal becerilerinin eğitsel oyunlarla geliştirilmesi amaçlanmıştır. Amaçlı örnekleme ve kolay ulaşılabilirlik yoluyla seçilen çalışma grubunu 33 birinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmanın nicel verileri ilkokul derslerinin öğretim programlarındaki kazanımlar, uzman görüşleri ve ilgili ölçekler dikkate alınarak geliştirilen dereceli puanlama anahtarı, tema gözlem formu, sosyal beceri değerlendirme formu ile toplanmıştır. Araştırma öncesi ve sonrasında kullanılan bu veri toplama araçlarıyla birlikte öğretme-öğrenme süreci araştırmacı sınıf öğretmeni tarafından gözlenmiş ve ayrıca çalışma sonunda sınıf öğretmeniyle bireysel görüşme yapılmıştır. Nicel veriler parametrik olmayan testlerle karşılaştırılmış, nitel veriler ise içerik analizi ile incelenmiştir. Çalışma öncesi ve sonrasında dereceli puanlama anahtarı, tema gözlem formu ve sosyal beceri değerlendirme formu ile toplanan nicel verilerin analizi sonucunsa birinci sınıf öğrencilerinin iletişim, iş birliği, kurallara ve yönergelere uyma becerilerinde anlamlı ilerleme gösterdiği ortaya çıkmıştır. Görüşme ve gözlem yoluyla toplanan nitel verilerin analizi sonucunda“İletişim”,“İş Birliği”,“Kurallara ve Yönergelere Uyma”,“Duygular”ve“Sorunlar”temaları ortaya çıkmıştır. Eğitsel oyun uygulamaları sonunda öğrencilerin iletişim, iş birliği, kurallara ve yönergelere uyma becerilerinde olumlu gelişmeler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin eğitsel oyunlarla yapılan çalışmalarda mutlu oldukları, heyecan duydukları, çalışmaları sevdikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca eğitsel oyunlar için uygun bir mekânın olmaması oyunların okul bahçesinde yürütülmesini zorunlu kılmış ve bu nedenle hava sıcaklığının uygulamaları olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Sınıftaki öğrenci sayısının kalabalık olması da bir sorun olarak dile getirilmesine rağmen öğrencilerin uygulama sürecinde becerilerinin geliştiği ve uygulamalara ilişkin olumlu duygular besledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, conducted within the scope of action research, it was aimed to develop the basic social skills of first grade students, including communication, cooperation, and compliance with rules and instructions, through educational games. The study group, selected through purposeful sampling and easy accessibility, consisted of 33 first graders. The quantitative data of the study were collected using a rubric, theme observation form and social skills evaluation form, which were developed by taking into account course schedules, expert opinions and relevant scales. With these tools used before and after the research, the teaching-learning process was observed by the researcher primary school teacherand an interview was held with the teacher at the end of the study. Quantitative data were compared with non-parametric tests, and qualitative data were examined with content analysis. As a result of the analysis of the quantitative data collected with the rubric, theme observation form and social skills evaluation form before and after the study, it was revealed that first graders showedsignificant progress in their communication, cooperation and compliance with rules and instructions skills. As a result of the analysis of qualitative data collected through interviews and observations, the themes of“Communication”,“Cooperation”,“Complying with the Rules and Guidelines”,“Emotions”and“Problems”emerged. At the end of the educational game applications, it was determined that there were positive developments in the students' communication, cooperation, and compliance with the rules and instructions skills. In addition, it was revealed that students were happy, excited and loved the work done with educational games. In addition, the lack of a suitable place for educational games necessitated the games to be carried out in the school garden, and therefore it was concluded that the air temperature negatively affected the practices. Although the large number of students in the classroom was also mentioned as a problem, it was determined that the students' skills improved during the application process and they had positive feelings about the applications.