Azospermi nedeniyle tüp bebek tedavisi yapılan hastalarda over rezervinin gebelik sonuçlarına etkisi
The Effect of Ovarian Reserve on Pregnancy Outcomes in Patients Undergoing In Vitro Fertilization (IVF) Treatment Due to Azoospermia
- Tez No: 870408
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: AMH, Azospermi, IVF, ICSI, Over rezervi, Gebelik oranı, Abortus, AMH, Azoospermia, IVF, ICSI, Ovarian reserve, Pregnancy rate, Abortion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: İnfertilite; toplumda demografik, psikolojik, ekonomik ve medikal sonuçları bulunan son yıllarda giderek yaygınlaşan bir durumdur. Literatüre bakıldığında azospermi ve düşük over rezervi (DOR) nedeniyle yapılmış çok sayıda çalışma mevcut olup bu iki durumu aynı anda karşılaştıran çalışma sayısı az miktardadır. Biz de çalışmamızda kliniğimizde tedavi ettiğimiz hekim ve hasta açısından zorlayıcı olabilen bu iki grubu karşılaştırarak hem literatüre katkı sağlamayı hem de azospermi nedeniyle tüp bebek tedavisi yapılan hastalarda over rezervi belirteci olan antimüllerian hormon (AMH) seviyesinin gebelik sonuçlarına etkisi hakkında bilgi sahibi olmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.01.2017 – 30.06.2023 tarihleri arasında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Merkezi'nde azospermi (AZO) ve DOR tanısı ile intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) tedavisi almış, ek infertilite nedeni bulunmayan hastalar incelendi. Dahil edilme ve dışlanma kriterleri dahilinde saptanan 100 olgu tedavi endikasyonlarına göre AZO (n:34), DOR (n:34), AZO+DOR (n:32) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hastaların yaş, bazal hormon seviyeleri (FSH, E2, PRG), AMH değerleri, indüksiyon ajanları, indüksiyon gün sayısı, kullanılan toplam gonadotropin dozu, tedavi endikasyonları, transfer edilen embriyo sayıları, embriyo transfer günleri, transfer günü endometrium kalınlığı, B-hCG seviyeleri, klinik gebelik sonuçları dökümante edildi. B-hCG negatif saptanmışsa klinik gebelik negatif şeklinde, B-hCG pozitif saptanmışsa kimyasal gebelik, canlı doğum, missed abortus, ektopik gebelik, intrauterin mort fetüs (IUMF) şeklinde tanımlanarak ayrıca belirtildi. Bulgular: Klinik gebelik oranları AZO grubunda %64,70, DOR grubunda %50,00, DOR+AZO grubunda %34,40 olarak bulunmuştur. Gruplar kendi arasında karşılaştırıldığında sadece AZO grubu DOR+AZO grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır (p=0,014). Canlı doğum oranı AZO grubunda %41,20, DOR grubunda %35,30, DOR+AZO grubunda %15,60 olarak bulunmuştur. Gruplar kendi arasında karşılaştırıldığında sadece DOR+AZO grubundaki canlı doğum oranları AZO grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0,022). Gruplar arasında gebelik türleri incelendiğinde DOR grubunda gebelik elde edilmişse %70,60 oranla canlı doğum, %29,40 oranla missed abort ile sonuçlanmıştır. B-hCG pozitif gruplarda AMH ölçümleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek izlenmiştir (p=0,009). Ancak canlı doğum olan grupta AMH ölçümleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek izlense de fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0,060). Gruplar arası transfer edilme durumu karşılaştırıldığında AZO grubunda %5,90, DOR grubunda %17,60, DOR+AZO grubunda ise %25 oranda transfere gidemeyen embriyo olmuştur. İstatiksel olarak sadece DOR+AZO grubunda transfer edilemeyen embriyo oranı AZO grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek izlenmiştir (p=0,044). Sonuç: Klinik gebelik ve canlı doğum oranları AZO grubunda DOR+AZO grubuna göre anlamlı ölçüde yüksek saptanmıştır. IVF/ICSI başarısında kadının yumurtalık rezervinin sperm kalitesine göre daha belirleyici olduğunu düşünmekteyiz. AMH ölçümleri B-hCG pozitif gruplarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek iken; canlı doğum olan gruplarda daha yüksek izlense de fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. AMH değerinin infertil hastalara danışmanlık verirken klinik gebelik elde edilmesi hakkında bize bilgi verebilme şansı sağladığı ancak canlı doğumu öngörebilmek için gelecek çalışmalarda IVF/ICSI tedavisini etkileyen diğer parametrelerle beraber değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Infertility is a increasingly prevalent condition in recent years, with demographic, psychological, economic, and medical consequences in society. A significant number of studies have been conducted on azoospermia and diminished ovarian reserve (DOR), each having implications in the literature; however, there is a limited number of studies simultaneously comparing these two conditions. In our study, we aimed to contribute to the literature by comparing these two challenging groups in terms of both physicians and patients treated in our clinic. Additionally, we aimed to gain insights into the impact of antimullerian hormone (AMH) levels, an ovarian reserve marker, on pregnancy outcomes in patients undergoing in vitro fertilization (IVF) treatment due to azoospermia. Materials and Methods: In our study, patients who received intracytoplasmic sperm injection (ICSI) treatment with azoospermia (AZO) and diminished ovarian reserve (DOR) diagnoses at the Tepecik Training and Research Hospital Women's Health and Obstetrics Clinic IVF Center between January 01, 2017, and June 30, 2023, were examined. A total of 100 cases were identified within the inclusion and exclusion criteria and were divided into three groups based on the treatment indications: AZO (n:34), DOR (n:34), and AZO+DOR (n:32). Patient age, basal hormone levels (FSH, E2, PRG), AMH values, induction agents, induction days, total gonadotropin dose used, treatment indications, transferred embryo numbers, embryo transfer days, endometrial thickness on transfer day, B-hCG levels, and clinical pregnancy outcomes were documented. If B-hCG was negative, clinical pregnancy was reported as negative; if B-hCG was positive, it was further specified as chemical pregnancy, live birth, missed abortion, ectopic pregnancy, and intrauterine fetal demise. Results: The clinical pregnancy rates were found to be 64.70% in the AZO group, 50.00% in the DOR group, and 34.40% in the DOR+AZO group. When comparing the groups, only the AZO group was significantly higher than the DOR+AZO group (p=0.014). The live birth rates were 41.20% in the AZO group, 35.30% in the DOR group, and 15.60% in the DOR+AZO group. When comparing the groups, only the live birth rates in the DOR+AZO group were significantly lower than the AZO group (p=0.022). Examining the types of pregnancy among the groups, if pregnancy was achieved in the DOR group, it resulted in live birth in 70.60% and missed abortion in 29.40%. In B-hCG positive groups, AMH measurements were statistically significantly higher (p=0.009). However, although AMH measurements were statistically significantly higher in the live birth group, the difference is not statistically significant (p=0.060). When comparing the transfer status between groups, 5.90% of embryos in the AZO group, 17.60% in the DOR group, and 25% in the DOR+AZO group could not proceed to transfer. Statistically, only the DOR+AZO group had a significantly higher rate of embryos not proceeding to transfer compared to the AZO group (p=0.044). Conclusion: The clinical pregnancy and live birth rates were found to be significantly higher in the AZO group compared to the DOR+AZO group. We believe that ovarian reserve is more determinative than sperm quality in the success of IVF/ICSI. While AMH measurements were statistically significantly higher in the B-HCG positive groups, although they were observed to be higher in the live birth groups, the difference is not statistically significant. It was concluded that AMH values provide a chance to comment on achieving clinical pregnancy when counseling infertile patients, but for predicting live birth, future studies should evaluate them in conjunction with other parameters influencing IVF/ICSI treatment.