E-ticarete markalaşma süreci ve bir uygulama
E-commerce branding process and a survey
  1. Tez No: 870515
  2. Yazar: ONUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Marka, Uluslararası Ticaret, E-commerce, Brand, International Trade
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İçinde bulunmakta olduğumuz 21. yüzyılda teknoloji alanında yaşanan gelişmeler çok hızlı olmaktadır. Günümüzde birçok konuda eski dönemlere göre daha fazla yenilikler ortaya çıkmaktadır. Teknoloji geçmişten günümüze kavramını sürdüren bir olgudur. Teknoloji küreselleşen pazar piyasasında rekabet için önemli bir yere sahiptir. İnternet ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, günümüz modern dünyada olmazsa olmaz kavram haline gelmiş ve küresel boyutta bilgi ulaşımı ve ürün pazarlaması için önemli bir kaynağa dönüşmüştür. Teknolojinin gelişmesi, internetin ortaya çıkması ve bilişim kaynaklarının artması akabinde e-ticaret olgusunu meydana getirmiştir. Bu çalışmada; e-ticarette hizmet vermekte olan n11 ve Trendyol firmalarının toplam kalite ve güvenlik, kargo ve geri dönüşüm, müşteri hizmetleri, web sitesi planlama ve yöntem, marka bağlılığı özellikleri yönünden karşılaştırarak incelenip elde edilen bulgular sonuca aktarılmıştır. Sonuçta yer alan bilgiler ışığında e-ticaretin gelişim süreci ve e-ticarette markalaşma süreci hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır. Akabinde iki e-ticaret markası anket üzerinden karşılaştırılarak marka sadakatinin satın alma iç güdüsüne etkisi incelenmiştir. Markaların güven durumunun satın alma teşviki incelenmiştir. Bu çalışmanın asıl amacı; Trendyol ve n11 firmalarının toplam kalite ve güvenlik, kargo ve geri dönüşüm, müşteri hizmetleri, web sitesi planlama ve yöntem, marka bağlılığı özellikleri yönünden anket yolu ile karşılaştırarak hangi firma hangi özellikte daha önde onu belirlemek ve marka sadakatinin satın alma teşvikini incelemektir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgularda, güvenlik özellikleri ve toplam kalite yönetimi, kargo yönetimi ve geri dönüş süreci, müşteri hizmetlerine ve girişimcilere sağlanan olanaklar, web sitesinin önemi ve markaya duyulan güvenin, marka bağlılığında tüketiciler üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu görülmektedir. Satın alma içgüdüsünü oluşturan e-ticaret markaları marka bağlılığı ve marka sadakati oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 21, which we are currently in. the developments in the field of technology in the century are happening very quickly. Today, more innovations are emerging in many subjects than in previous periods. Technology is a phenomenon that continues the concept from the past to the present. Technology has an important place for competition in the globalized Sunday market. With the development of Internet and information technologies, it has become an indispensable concept in today's modern world and has turned into an important resource for information transportation and product marketing on a global scale. The development of technology, the emergence of the Internet and the increase in information resources have created the phenomenon of e-commerce. In this study, the findings obtained by comparing the total quality and safety, cargo and recycling, customer service, website planning and method, brand loyalty characteristics of n11 and Trendyol companies that provide services in e-commerce were examined and transferred to the results. In the light of the information contained in the result, it is aimed to provide information about the development process of e-commerce and the branding process in e-commerce. Then, the effect of brand loyalty on purchasing instinct was examined by comparing two e-commerce brands through the survey. The purchase incentive of the trust status of the brands has been examined. The main purpose of this study is to determine which company is ahead in which feature by comparing trendyol and n11 companies in terms of total quality and safety, cargo and recycling, customer service, website planning and method, brand loyalty characteristics by means of a survey and to examine the purchasing incentive of brand loyalty. The findings obtained as a result of the study show that security features and total quality management, cargo management and the return process, opportunities provided to customer service and entrepreneurs, the importance of the website and trust in the brand have a positive effect on consumers in brand loyalty. E-commerce brands that create the buying instinct create brand loyalty and brand loyalty.