Ergenlerde okula bağlanma, yaşam kalitesi ve mutluluk arasındaki ilişkilerin incelenmesi
  1. Tez No: 870522
  2. Yazar: ÖMER ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, yaşam kalitesi, mutluluk ve okula bağlanma, Adolescent, life quality, happiness and school attachment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Araştırmanın amacı,“ergenlerde okula bağlanma”,“yaşam kalitesi”ve“mutluluk”arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırma; Türkiye'de İBBS ya da (NUTS)'a göre sınıflandırılmış 12 bölgeden rastgele seçilmiş 33 il ve yine rastgele seçilmiş 42 lise düzeyinde okuyan ergenler üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya 2019-2020 eğitim- öğretim yılında Milli Eğitm Bakanlığı'na bağlı özel ve devlet okullarında 9.sınıf, 10.sınıf, 11.sınıf ve 12.sınıfta öğrenim gören 7157 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veriler;“Demografik Bilgi Formu”,“Kıdscreen-52 (Çocuk ve Ergenlerde Sağlıkla İlişkili Yaşam Kalitesi Ölçeği)”,“Ergen Okula Bağlanma Ölçeği”,“Ergen Mutluluk Ölçeği”ile elde edilen bilgilerle toplanmıştır. Bu araştırmanın verileri IBM SPSS 25 paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada boyutların ikili grup karşılaştırmalarında t-testi analizi uygulanmıştır. Üç veya daha fazla grup karşılaştırmaları için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA sonuçları anlamlı bulunan farklılıkların kaynağını belirlemek üzere çoklu karşılaştırma analizi, Post Hoc testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla Pearson korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin sınıf düzeyleri, cinsiyet, yaş, anne-baba eğitim durumu ve anne babanın birlikte olması, gelir düzeyleri gibi değişkenlerin“okula bağlanma”,“yaşam kalitesi”ve“mutluluk”arasında bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır. Okul türlerine göre okula bağlanma ve mutluluk ilişkisinde ise özel okul öğrencilerinin okula bağlanma ve mutluluk puan ortalamalarının devlet okuluna kayıtlı öğrencilerin okula bağlanma ve mutluluk puan ortalamalarından yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationships between school attachment, quality of life and happiness in adolescents. This research was completed based on statistical classification of units in Turkey (NUTS) and classified according to the randomly selected 12 region, 33 province and 43 high school level adolescents. 7157 students studying in the 9th grade, 10th grade, 11th grade and 12th grade at private and public schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2019-2020 academic year participated in the study. The data in the study were collected by using the demographic information form, Kidscreen-52 (Health-Related Quality of Life Scale for Children and Adolescents),“Adolescent School Attachment Scale”,“Adolescent Happiness Scale”. The data of this research were analyzed with using IBM SPSS-25 package programs. In the study, t-test analysis was used for multiple comparison of dimensions. One-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons of three or more groups. In order to determine the source of significant differences in ANOVA results, multiple comparison analysis was performed using Tukey test as one of the Post Hoc tests. Pearson's correlation and regression analysis was used to determine the relationships between variables. As a result of the research, it was concluded that there is a relationship between“school attachment”,“quality of life”and“happiness”in variables such as students 'grade levels, gender, age, parents' education status and being together of parents, and income levels. According to school types, it was concluded that the mean scores of school attachment and happiness of private school students were higher than the school attachment and happiness scores of students enrolled in public schools.