Distopyalarda özgürlük ve ahlak
Freedom and morality in dystopias
- Tez No: 870801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Distopya, Özgürlük, Ahlak, Totalitarizm, Devlet, Dystopia, Freedom, Morality, Totalitarianism, State
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmayı tercih etmemizin amacı, distopya eserlerinde teknoloji ve siyasetin etkisiyle özgürlük ve ahlak kavramlarının devlet tarafından sansürlenmesi ve bu kavramların siyasi yönetimin işleyişine göre şekil alması ile ortaya çıkan problemleri ve uyarıları tespit ederek, insanın daha kaliteli, bilinçli ve irade sahibi bir varlık olarak yaşamasına katkı sunmaktır. Distopya eserlerinde insan her türlü kusuruyla ve sorunuyla yansıtılmaktadır. Bu yansımanın bir aynası olabilecek düzeyde bir çalışma ile biz de diğer alanlarda olduğu gibi ilahiyat alanında da distopya çalışmalarına daha fazla yer verilmesinin, insanın iradesini ve aklını doğru bir şekilde kullanmasının gerek kendi gerek devleti açısından önemini göstermeyi hedefledik. Bu doğrultuda çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızda nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. İnsan distopyalarda kapitalizmin de etkisiyle devlet tarafından bir makine olarak görülmektedir. Makinelerdeki düzen insandan da beklenir. Hakikat devletin tekelinde olup, hakikatler arası bir tercih söz konusu değildir. Tek hakikat, kusursuz görülen devletin söylem ve eylemleridir. Bu nedenle distopyalarda özgürlük, istenen bir şey değildir. Distopyalarda ahlak ise devletin bu söylem ve eylemlerine uymaktır. Distopyalarda devletin, hukukunu ve devamlılığını bireyin ahlakının üstünde tutması ve bu devletin üstünlüğünü kurması için de bireyi her bakımdan kıskaca alması, totaliter sistem aracılığıyla sağlanmaktadır. Dolayısıyla distopyalarda bireyin hiçbir alanda bir özgürlüğü bulunmamaktadır. Bireye ait bir akıl, düşünce, özel hayat yoktur. Birey, iradesini ya iktidara ya da aklı, zihni uyuşturucu türden şeylere teslim etmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of choosing this study is to contribute to the human being's life as a higher quality, conscious and willful being by identifying the problems and warnings that arise when the concepts of freedom and morality are censored by the state under the influence of technology and politics in dystopian works and these concepts are shaped according to the functioning of the political administration. to present. In dystopian works, humans are reflected with all their flaws and problems. With a study that can be a mirror of this reflection, we aimed to show the importance of giving more space to dystopian studies in the field of theology, as in other fields, and of using the human will and mind correctly, both for himself and the state. In this regard, our study consists of an introduction and three parts. Qualitative research method was used in our study. In dystopias, humans are seen as a machine by the state under the influence of capitalism. Order in machines is also expected from humans. The truth is under the monopoly of the state and there is no choice between truths. The only truth is the discourse and actions of the state, which is seen as perfect. For this reason, freedom is not something desired in dystopias. Morality in dystopias is to comply with these discourses and actions of the state. In dystopias, the state keeps its law and continuity above the morality of the individual and clamps down on the individual in every way in order to establish the superiority of this state, through the totalitarian system. Therefore, in dystopias, the individual has no freedom in any area. There is no mind, thought or private life belonging to the individual. The individual has surrendered his will either to the government or to things that numb the mind.