2610 numaralı eğin (Kemaliye) kazası nüfus defteri: Müslim nüfusun transkripsiyon ve değerlendirmesi (h-1250/ m-1834-1835)
Population book of egin (Kemaliye) registered with number 2610: Transcription and evaluation of muslim population (h-1250/m-1835)
- Tez No: 870884
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Erzincan Sancağı, Eğin (Kemaliye) Kazası, Demografik Yapı, Nüfus Defterleri, Ottoman Empire, Sanjak of Erzincan, Eğin (Kemaliye) District, Demographic Structure, Population Books
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Osmanlı Devleti, ilk modern sayımını 1828-29 yıllarında gerçekleştirmiştir. Bu tarihten önceki sayımlar tahrir ve avarız kayıtları adı altında sürdürülmüş ve vergilendirme amacıyla yapılmıştır. 1828-29 yıllarında yapılan nüfus sayımları sonucunda elde edilen veriler dahilinde dönemin sosyo-ekonomik, idari ve demografik yapısını içeren defterler ortaya çıkmıştır. Bu defterler kayıt altına alındıkları bölgeler nezdinde kıymetli bilgiler vermektedir. Nitekim nüfus defterleri tarihin belirli bir dönemine ışık tutan mühim kaynaklardan olmuşlardır. Bu çalışmada, 2610 numaralı Eğin (Kemaliye) nüfus defterinin transkripsiyonu yapılarak M.1834 yılına dair Eğin (Kemaliye) kazasının nüfus bilgileri, demografik yapısı, meslek grupları, sosyal statüleri, fiziksel özellikleri ve nüfus hareketleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışma ile Eğin'in (Kemaliye) nüfusun antropolojik yapısına dair bazı ipuçları, üretim/tüketim alışkanlıkları, çocuk sayıları, sosyal statüleri, meslek dağılımları gibi pek çok konuya açıklık getirilecek bu bağlamda literatüre katkı sağlanacaktır. Transkripsiyon dahilinde elde edilen veriler ile tablolar oluşturulmuş ve değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottomans Empire carried out its first modern census in 1828-29.The censuses before this date were carried out under the names of Tahrir and Avarız records and were carried out for taxation purposes. The data obtained from the 1828-29 census included the socio-economic, administrative, and demographic structure of the period. These books provide valuable information about the areas they are registered in. Population records are important sources that keep light on a certain period of history. In this study, the transcription of the Eğin (Kemaliye) population register Numbered 2610 provided information on the population information, demographic structure, occupational groups, social status, physical characteristics, and population movements of the M.1834 Eğin district. This work will provide a significant contribution to the literature in this context, which will clarify many topics such as the anthropological structure of Eğin (Kemaliye), production/working habits, child numbers, social status, distribution of professions. The data obtained in transcription are created with tables and presented to researchers who want to work in this field.