Mapping applied linguistics research in Türkiye
Türkiye'deki uygulamalı dilbilim alanındaki araştırmaların haritalandırması
  1. Tez No: 870919
  2. Yazar: FATMA BAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE EDA ERCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: uygulamalı dilbilim, Türkiye, bibliyometrik analiz, web of science, vosviewer, applied linguistics, Türkiye, bibliometric analysis, web of science, vosviewer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Uygulamalı Dilbilim; dil ile alakalı sorunlara odaklanan, sorunları tespit eden, konuyu araştıran ve çözüm önermeye çalışan bir alandır. Bu çalışmada Uygulamalı Dilbilim alanında yapılan araştırmaların genel performansının incelenmesi amaçlanmıştır. Yıl bazında yayınlanan makale sayısı, popüler konular, en fazla makale yazan yazarlar ve kurumlar, en çok alıntılanan yazarlar ve makaleler araştırılmıştır. En prestijli SSCI endeksli dergilerde 1984 -2023 yılları arasında yayımlanan toplam 388 makale Web of Science platformundan alınmıştır. Bu nicel veri bibliyometrik analiz ile incelenmiş, VosViewer adlı uygulama ile görselleştirilmiştir. Sonuçlar, başlarda makale sayısı yetersiz olsa da hemen hemen her geçen yıl yayımlanan makale sayısının artması üzerine Uygulamalı Dilbilim alanında artan bir ilginin olduğunu ortaya koymuştur. En çok tercih edilen konuların ise çoğunlukla dil öğrenme ve öğretme sürecinde faydalanılabilecek metotlar ve yöntemler ile alakalı olduğu; fakat, en güncel yöntemlerin de araştırmacılar tarafından göz ardı edildiği gözlemlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi alana en fazla katkıda bulunan kurumlar olarak tespit edilmiştir. Toplamda 13 makale yayımlayan Gülcan Erçetin ise en üretken yazar olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 2003 yılında Harris vd. tarafından yazılan“Taboo words and reprimands elicit greater autonomic reactivity in a first language than in a second language”makale 278 atıf alarak en çok atıf yapılan çalışma olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, Türkiye'de Uygulamalı Dilbilim alanına en çok katkıda bulunan araştırmacıların Philip Durrant ve Gülcan Erçetin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Applied Linguistics (AL) is a field that focuses on real-life problems related to language; it discovers, probes, and tries to suggest a solution. In the present study, it is aimed to examine the overall performance of research published in the field of AL in Türkiye. The number of studies per year, trends in research, most prolific authors, most productive affiliations, top-cited authors, and highly-cited articles were investigated. A total of 388 articles issued in the 42 most prestigious SSCI-indexed journals between the years 1984-2023 were retrieved from the Web of Science database. Bibliometric analysis was administered on the quantitative data and visualized with a program called VosViewer. The findings revealed that even though the number of articles was insufficient at first, a growing interest in the field of AL was observed as the number of articles increased over the years. In terms of the most preferred themes, the topics were mainly related to the techniques and methods that can be administered while teaching and learning a language; yet, cutting-edge techniques were overlooked by many researchers. According to the results of the study, Middle East Technical University and Boğaziçi University contributed to the field the most. It was detected that Gülcan Erçetin was the most productive author in the field, publishing 13 articles in total. The findings presented that the top-cited article was an article“Taboo words and reprimands elicit greater autonomic reactivity in a first language than in a second language”written by Harris et al. in 2003, earning 278 citations. Furthermore, Philip Durrant and Gülcan Erçetin were highly-cited authors in the field of Applied Linguistics in Türkiye.