Akut migren atağında serum neurogranin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum neurogranin levels in acute migraine attack
  1. Tez No: 912246
  2. Yazar: MAİDE ŞULE ŞENDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Akut Migren Atağı, Serum Nörogranin, Biyomarker, Migraine, Acute Migraine Attack, Serum Neurogranin, Biomarker
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Migren, şiddetli, zonklayan, tek taraflı baş ağrısıyla karakterize, bulantı, fotofobi, fonofobi ve kusmanın eşlik ettiği, dünya genelinde engellilik ve iş gücü kaybının önemli nedenlerinden olan nörolojik bir hastalıktır. Migren tanısı anamnez ile konulur ve tanıyı acil serviste koymak zordur. Literatürde migren tanısı koymak için kullanılan net bir biyobelirteç yoktur. Atak esnasında oluşan nörobiyobelirteçlerin araştırılması, hastalığın tanı ve tedavisinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Migrenin patogenezinde hem merkezi hem de periferik sinir sistemini içeren karmaşık bir nörobiyoloji rol oynamaktadır. Nörogranin; nöronal uyarım sonrası hücre içi kalsiyum artışına yanıt olarak kalmodulin seviyelerini düzenleyen postsinaptik bir proteindir. Yapılan araştırmalarda Alzheimer, Parkinson ve Huntington gibi çeşitli nörodejeneratif hastalıklar ile, şizofreni ve travmatik beyin hasarı sonrasında da arttığı bulunmuştur. Çalışmamızın amacı, akut migren atağı sırasında serum NG düzeylerinin ölçülerek migren atağı ile olan ilişkisini incelemektir. Bu sayede, migren atağında tanıyı desteklemek için NG biyomarkerının kullanılabilirliğini araştırdık. Gereç ve Yöntem; Prospektif gözlemsel olarak yapılan bu çalışmada; 03.03.2024- 20.05.2024 tarihleri arasında, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'ne baş ağrısı ile başvuran ve hasta anamnezi ile Uluslararası Baş Ağrısı Derneği'nin (IHS) Baş Ağrısı Sınıflandırma Komitesi'nin güncel kriterlerine (üçüncü baskı) göre migren teşhisi konulan hastalar dahil edildi. Acil servise başvuran migren atak tanısı konulan 54 hasta ile 54 adet sağlıklı kontrol grubunun serum Nörogranin düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda migren atağı tanısı almış hastalar (HG) ve kontrol grubundaki (KG) bireylerin çeşitli demografik ve klinik özellikleri karşılaştırılmıştır. 33'ü kadın (%61,1), 21'i erkek (%38,9) olmak üzere 54 migren atak tanısı konulan hasta dahil edildi. Kontrol grubunda Nörogranin ortanca değeri 252,52 iken hasta grubunda da NG düzeyi ortanca değeri 230,85 olarak tespit edilmiştir ve her iki gruptaki Nörogranin seviyeleri ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,320). Katılımcıların tümünün ortalama Nörogranin düzeylerine bakıldığında 351,36 olduğu bulunmuştur. Demografik verilerin tümüne bakıldığında ise serum Nörogranin seviyelerinin kıyaslanmasında anlamlı farklılık bulunmadı. Hasta grubunun Nörogranin düzeyleri ile yaşları (r=-0,213; p=0,122), atak sıklığı (r=0,043; p=0,760) ve ortalama atak süresi (r=-0,059; p=0,674) arasında istatistiksel olarak anlamlı seviyede bir ilişki bulunmamıştır. HG'nin %75,9'unda ek hastalık bulunmazken, %7,4'ünde astım, %13'ünde hipertansiyon ve %3,7'sinde KOAH tespit edilmiştir. Ayrıca, HG'deki hastaların %70,4'ünde aura belirtileri görülmezken, %7,4'ünde baş dönmesi, %9,3'ünde bulantı ve diğer kombinasyonlar tespit edilmiştir. Ek hastalık varlığına göre Nörogranin düzeyleri ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,144). Aura varlığı incelendiğinde, hastaların %29,6'sında (n=16) aura varken; %70,4'ünde (n=38) aura bulunmamaktadır. Aura türü dağılımı; %7,4'ünde (n=4) baş dönmesi, %9,3'ünde (n=5) bulantı ve diğer kombinasyonlar tespit edilmiştir. Bunlardan sadece fonofobi olanların olmayanlara göre NG düzeylerinin ortanca değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı seviyede daha yüksek olduğu bulunmuştur(p=0,017). Migren tanısı koymada NG düzeyi için istatistiksel olarak anlamlı bir kesme değer bulunamamıştır (p=0,320). Sonuç: Çalışmamızda elde edilen bulguların sonucuna dayanarak serum Nörogranin düzeylerinin değerlendirilmesi akut migren atağının tanısını koymada yeterli sonuç vermemiştir. Konu ile ilgili daha ileri çalışmaların yapılması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Migraine is a neurological disorder characterized by severe, throbbing, unilateral headache, often accompanied by nausea, photophobia, phonophobia, and vomiting. It is a significant cause of disability and loss of productivity worldwide. The diagnosis of migraine is typically made through patient history, and diagnosing it in the emergency department can be challenging. Currently, there is no definitive biomarker in the literature for diagnosing migraine. Investigating neurobiomarkers that emerge during attacks may contribute to the development of diagnostic and therapeutic approaches for the disease. The pathogenesis of migraine involves a complex neurobiology that includes both central and peripheral nervous systems. Neurogranin is a postsynaptic protein that regulates calmodulin levels in response to intracellular calcium increases following neuronal stimulation. Research has shown that neurogranin levels increase in various neurodegenerative diseases such as Alzheimer's, Parkinson's, and Huntington's diseases, as well as in schizophrenia and after traumatic brain injury. "The aim of our study is to examine the relationship between acute migraine attacks and serum NG levels by measuring these levels during an attack. In this way, we explored the potential usability of the NG biomarker to support the diagnosis of a migraine attack. Materials and Methods: In this prospective observational study, patients who presented with headaches at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between March 3, 2024, and May 20, 2024, and were diagnosed with migraine according to the patient history and the current criteria (third edition) of the Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS) were included. Serum Neurogranin levels of 54 patients diagnosed with migraine attacks in the emergency department were compared with those of 54 healthy control subjects. Findings: In our study, various demographic and clinical characteristics of patients diagnosed with migraine attacks and individuals in the control group were compared. A total of 54 patients diagnosed with migraine attacks were included, consisting of 33 women (61.1%) and 21 men (38.9%). The median value of Neurogranin in the control group was 252.52, while the median NG level in the patient group was found to be 230.85. There was no statistically significant difference between the median values of Neurogranin levels in both groups (p=0.320). The average Neurogranin level of all participants was found to be 351.36. When all demographic data were examined, no significant difference was found in the comparison of serum Neurogranin levels. No statistically significant relationship was found between Neurogranin levels in the patient group and their age (r=-0.213; p=0.122), attack frequency (r=0.043; p=0.760), and average attack duration (r=-0.059; p=0.674). While 75.9% of the patient group had no comorbidities, 7.4% had asthma, 13% had hypertension, and 3.7% had COPD. Additionally, 70.4% of the patients in the patient group did not show aura symptoms, while dizziness was detected in 7.4%, nausea in 9.3%, and other combinations were found. There was no statistically significant difference between the median values of Neurogranin levels according to the presence of comorbidities (p=0.144). When aura presence was examined, 29.6% (n=16) of the patients had aura, while 70.4% (n=38) did not. The distribution of aura types was as follows: 7.4% (n=4) had dizziness, 9.3% (n=5) had nausea, and other combinations were detected. Among these, only the median values of NG levels were found to be significantly higher in those with phonophobia compared to those without (p=0.017). No statistically significant cutoff value was found for the NG level in diagnosing migraine (p=0.320). Results: Based on the findings obtained in our study, the evaluation of serum Neurogranin levels did not provide sufficient results for diagnosing acute migraine attacks. Further studies on this subject would be appropriate.