Competitiveness of Turkish construction firms in international markets and a case study: GAMA-Industrial Plants Manufacturing and Erection Corp.
Türk inşaat firmalarının uluslararası pazarlamadaki rekabet gücü ve bir örnek çalışma: GAMA-Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş.
  1. Tez No: 87121
  2. Yazar: AŞKIN SARIBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Müteahhitlik, Türk İnşaat Endüstrisi, Türk İnşaat Firmaları, Rekabet, GAMA, İnşaat, İş Stratejisi, Sözleşmeler. ıı, International contracting, Turkish Construction Industry, Turkish Construction Firms, Competitiveness, GAMA, Construction, Business Strategy, Contracts
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET TÜRK İNŞAAT FİRMALARININ ULUSLARARASI PAZARLARDAKİ REKABET GÜCÜ VE BİR ÖRNEK ÇALIŞMA: GAMA-ENDÜSTRİ TESİSLERİ İMALAT VE MONTAJ A.Ş. AŞKIN SARIBAŞ Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi : Yrd. Doçent Dr. Murat MERCAN Haziran 1995, 128 sayfa Bu çalışmanın ana amacı, Türk inşaat firmalarının uluslararası rekabet gücünü ve sorunlarını bulmak ve analiz etmektir. Bunu yaparken, Türk inşaat firmalarının karşılaştığı çevre, küreselleşme, yeni dünya düzeni, uluslararası müteahhitlik hizmetlerindeki eğilimler gibi yeni bakışlar da vurgulanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Porter'ın (Porter 1980) önerdiği çerçevede bir endüstri analizi yapılmıştır. Bir örnek çalışma olarak, 1994 yılında yapılan sıralamada, dünyanın 94. büyük inşaat firması unvanını alan, hem yurtiçi, hem de uluslararası inşaat pazarlarında faaliyet gösteren, GAMA-Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş. ele alınmış, GAMA'nın rekabet analizi, stratejik planlaması ve uygulama önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPETITIVENESS OF TURKISH CONSTRUCTION FIRMS IN INTERNATIONAL MARKETS AND A CASE STUDY: GAMA- INDUSTRIAL PLANTS MANUFACTURING AND ERECTION CORP. AŞKIN SARIBAŞ Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Murat MERCAN June 1995, 128 pages The main purpose of this thesis is to find out and analyze the competitiveness and problems of Turkish construction firms in international markets. In doing that, the environment surrounding, some insights like globalization, new world order and trends in international contracting were also stressed and emphasized. Furthermore, an industry analysis by using Porter's framework (Porter 1980) was also carried out. As being a case study, GAMA-Industrial Plants Manufacturing and Erection Corp. which is operating in both domestic and global construction markets and ranked as 94th biggest contractor in the world in 1994, was also introduced by making its competitiveness analysis and strategical planning with implementation proposals.