The Relationship between stock price index and trading volume in the İstanbul Stock Exchange
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda fiyat endeksi ve işlem hacmi arasındaki ilişki
- Tez No: 87132
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLNUR MURADOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Granger Causality, Unit Root Test, Co-Integration Test, Vector Error Correction Model
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI'NDA FİYAT ENDEKSİ VE İŞLEM HACMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ FATMA TOKAT Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. GÜLNUR MURADOGLU Haziran 1995 Bu çalışmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (TMKB) fiyat endeksi ve işlem hacmi arasındaki uzun dönem ilişki, kısa dönem nedensellik ve nedenselliğin yönü kointegrasyon teorisi ve Vektör Hata Düzeltme Modeli kullanılarak araştırılmıştır. Testlerde, 29/02/1988 ve 30/09/1994 tarihleri arasındaki IMKB endeksi ve toplam işlem hacmi veri olarak kullanılmıştır. Bulgular, geçmiş endeks değerlerinin şu anki ve gelecekteki işlem hacmi üzerinde kuvvetli doğrusal etkisi olduğunu, ancak ters yöndeki etkinin zayıf olduğunu ortaya koymuştur. Kuvvetli fiyat etkisini vergi-dışı- yatınm güdüleri modeli ve hata yatırım modeli ile ve işlem hacmi etkisini de aralıklı bilgi akışı modeli ve dağılım karışımı modeli ile açıklamak mümkündür. Anahtar terimler: Granger Nedensellik Testi, Birim Kök Testi, Kointegrasyon Testi, Vektör Hata Düzeltme Modeli
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN STOCK PRICE INDEX AND THE TRADING VOLUME IN THE ISTANBUL STOCK EXCHANGE FATMA TOKAT Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. GÜLNUR MURADOGLU June 1995 In this study, the long-term relationship and the short-term causality between stock price index and the trading volume and the direction of the causality is investigated in the context of a small stock market, the Istanbul Stock Exchange in Türkiye by using cointegration theory and Vector Error Correction Model. The data used includes daily closing values of ISE composite index and daily aggregate number of share units traded for the period 29/02/1988-30/09/1994. The emprical results reveal evidence of strong linear impact from lagged stock prices to current and future trading volume, which can be explained by both non-tax-related trading models and noise trading models, whereas weak evidence of a linear impact from lagged volume to current and future stock prices, which can be explained by sequential information arrival models and the mixture of distributions model.