Evaluating probabilistic forecasting accuracy exchange rates
Döviz kurlarının olasılıksal tahminlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 87143
  2. Yazar: ŞULE ÖZTİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖNKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: olasılıksal tahmin, döviz paritesi, kur tahmini iv, probability forecasting, exchange rate, currency forecasting 111
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET DÖVİZ KURLARININ OLASILIKSAL TAHMİNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ŞULE ÖZTİN Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Dilek ÖNKAL Ocak 1996, 41 sayfa Bu çalışma olasılıksal tahminlerin incelenmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda, iki sonuçlu format kullanılarak, yan uzman ve uzman olmayan grupların döviz kurları ve pariteleri ile ilgili olasılıksal tahmin performansları incelenmiştir. Sonuçlar, yan uzman ve uzman olmayan gruplann olasılıksal tahminlerini tayin etmek için kullanılan iki sonuçlu formatın, gruplann performanslan üzerinde farklı etkileri olduğunu göstermiştir.Finansal tahminlerle ilgili sonuçlar tartışılmış ve gelecek çalışmalar için konular önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATING PROBABILISTIC FORECASTING ACCURACY OF EXCHANGE RATES ŞULE ÖZTİN Master of Business Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dilek ÖNKAL January 1996, 41 pages This study aims to explore various dimensions of probabilistic forecasting accuracy. In particular, the effects of using dichotomous format on the performance of semi-experts' and novices' probabilistic forecasts of exchange rates and currencies are examined. Semi- experts are comprised of banking and finance professionals in the finance sector. Novice group consists of MBA students from the Faculty of Business Administration at Bilkent University. The results suggest that the dichotomous format used to elicit the probabilistic forecasts has a differential effect on the performance of semi-experts and novices. Implications of these findings for financial forecasting are discussed and directions for future research are given.