Bariyatrik hayat kalitesi ölçeğinin Türk Dili ve kültürüne geçerlik ve güvenilirlik çalışması
Validation and reliability study of the bariatric quality of life scale in Turkish language and culture
  1. Tez No: 871661
  2. Yazar: MEHMET DİŞYAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA KARAGÖZ EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Hayat kalitesi, Bariyatrik, Validasyon, Güvenilirlik ve Geçerlik, Obesity, Quality of life, Bariatric, Validation and Reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
BARİYATRİK HAYAT KALİTESİ ÖLÇEĞİNİN TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜNE GEÇERLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI Giriş ve Amaç: Ülkemizde ve dünya genelinde obezite gittikçe yaygınlaşmakta olan ve birçok komorbidite ile yakın ilişki içerisinde olan önlem alınmasını gerektiren ciddi bir sağlık problemidir. Bu kadar yaygın karşılan bir sağlık problemi hastaların yaşam kalitesinin birçok alanda etkilemektedir. Hastaların yaşam kalitelerini değerlendirebilmek için objektif güvenilirliği ve geçerliği kanıtlanmış ölçeklere ihtiyaç vardır. Bu çalışmamızda dünyada yaygın kullanılan“The Bariatric Quality of Life”ölçeğinin güvenilirlik ve geçerlik çalışmasını yaparak obezite hastalarının takip ve tedavisinde objektif bir ölçeğin kullanımı sağlamak ve yaygınlaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ağustos 2023-Haziran 2024 tarihleri arasında sürdürülmüştür. Çalışmamıza Kayseri Şehir Hastanesi genel cerrahi kliniğinde opere olmuş 60 hasta dahil edilmiş ve bu hastalara operasyon öncesi ve cerrahiden sonraki birinci, üçüncü ve altıncı aylarda BQL (Bariatric Quality of Life) ve MA-II (Moorehead-Ardelt II) ölçekleri uygulanıp, güncel kilo ve VKİ değerleri ile birlikte veriler toplanmıştır. Çevirisi yapılan BQL ölçeğinin soruları ile birlikte elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilerek hem ölçeğin geçerlik değerlendirmesi hem de BQL ve MA-II ölçek sonuçları korelasyonuyla güvenilirlik değerlendirmesi yapılmıştır. Bulgular: Elde ettiğimiz veriler ışığında yaptığımız çalışmamızda çevirisi yapılarak çalışmamıza katılan hastalarımıza uygulanan ölçeğimizin pre operatif ile 6.ay aralığında Cronbach Alfa değerleri 0,797 ile 0,909 arasında gelerek istatistiksel olarak güvenli bir ölçüm aracı olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca MA-II ölçeği sonuçlarıyla yapılan korelasyon analizinde elde ettiğimiz verilere göre pre operatif, birinci, üçüncü ve altıncı ay BQL ve MA-II değerleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. Sonuç: Bariyatrik Hayat Kalitesi Ölçeği obezite hastalarının takip ve tedavilerinde kullanılabilir ve Türk dili ve kültürü açısından geçerli ve güvenilir ölçektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VALIDATION AND RELIABILITY STUDY OF THE BARIATRIC QUALITY OF LIFE SCALE IN TURKISH LANGUAGE AND CULTURE Introduction and Aim: Obesity is a serious health problem that is increasingly prevalent both in Turkey and globally, closely associated with numerous comorbidities. This widespread health issue significantly impacts patients' quality of life across various domains. Objective and validated scales are essential for assessing patients' quality of life reliably. This study aims to validate and establish the reliability of“The Bariatric Quality of Life”scale, widely used worldwide, to provide an objective measure for monitoring and treating obesity patients. Materials and Methods: The study was conducted between August 2023 and June 2024. Sixty patients who underwent surgery at Kayseri City Hospital's general surgery clinic were included. The BQL (Bariatric Quality of Life) and MA-II scales were administered to these patients before surgery and at frist, third and sixth months post-surgery, alongside current weight and BMI values. Data collected from the translated BQL scale questions were statistically analyzed to assess validity and reliability, including Cronbach's alpha values between pre operatiferative and 6-month intervals, and correlation analysis between BQL, MA-II scale results. Results: Our study showed that the scale applied to our patients, following translation, yielded Cronbach's alpha values ranging from 0.797 to 0.909 between pre operatiferative and 6-month intervals, confirming it as a statistically reliable measurement tool. Additionally, correlation analysis with MA-II scale results indicated a positive and statistically significant relationship between pre operatiferative, first, third and sixth month BQL and MA-II values. Conclusion: Based on the obtained data and statistical analyses,“the Bariatric Quality of Life”scale has been adapted for use in Turkish language and culture as the Bariatric Life Quality Scale. This validated and reliable scale can be effectively used in the monitoring and treatment of obesity patients within Turkish-speaking populations, providing culturally appropriate assessment of life quality.