The Developments in Turkish auto industry and factors that affect demond
Türk otomobil endüstrisindeki gelişmeler ve talebi etkileyen faktörler
- Tez No: 87170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turkish Auto Industry, producing behind economies of scale, demand factors, government decisions
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz TÜRK OTOMOBİL ENDÜSTRİSİNDEKİ GELİŞMELER VE TALEBİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GürsevGÜR Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Murat MERCAN Eylül 1996, 92 sayfa Otomobil endüstri» bir ülkenin rekabet gücünün ölçülmesinde önemli bir role sahip oluğu için hem milletler hem de devletler için çok önemlidir. Endüstri bir istihdam kaynağı olması ve GSMH' yi yükseltmesinin yanısıra devlete vergi geliri de sağlamaktadır. Bu tezde Türk Otomobil Endüstrisindeki gelişmeler, endüstrinin rekabet gücü ve verimliliği özetlenmiştir. Endüstrinin önemli poblemi olan ekonomik ölçeklerde üretememe ve yerli talebe etki eden faktörler ele almmştır. Sektördeki ihracat ve ithalat trendlerinden kısaca bahsedilmiştir. Gümrük Birliği Anlaşmasının etkileri ve devletin yeni bedelsiz ikinci el araç ithalat kararının ola» etkileri sunulmuştur. Devlet kararlan Türk Otomobil Endüstrisinin geleceği için en önemli rolü oynamaktadır. Anahtar Kelimeler; Türk Otomobil Endüstrisi, ekonomik ölçeklerin gerisinde üretme, talep faktörleri, devlet kararlan. u
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENTS TN TURKISH AUTO INDUSTRY AND FACTORS THAT AFFECT DEMAND Gfirsev GUR Master of Business Administration SUPERVISOR: Assoc. Prof. Murat MERCAN September 1996, 92 pages Auto Industry is very important for nations and governments as it plays a key role when determining the competitive power of a country. The industry provides employment and increase GNP as well as provide governments tax income. In this study, the developments in Turkish Auto Industry, its competition power and productivity figures are summarized. An important problem of the industry which is producing behind economies of scale is discussed and the factors that affect the domestic demand for autos are presented. The export and import trends in the sector are briefly examined. The effects of the Customs Union Agreement and the probable effects of the New Duty - Free second hand auto import decision of the government are presented. The government decisions play the most important role for the future of Turkish Auto Industry.