Weak form efficiency of the Turkish gold market
Türk altın pazarının zayıf pazar etkinliği
  1. Tez No: 87171
  2. Yazar: JAMEL CHAFRA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLNUR MURADOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Zayıf Pazar Etkinliği, Türk Altın Pazan, İstanbul Altın Borsası, Weak Form Efficiency, Turkish Gold Market, Istanbul Gold Exchange
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET TÜRK ALTIN PAZARININ ZAYIF PAZAR ETKİNLİĞİ Jamel Chafra Yüksek Lisans Tezi, İşletme Fakültesi Tez Yöneticisi: Yd. Doç. Dr. Gülnur Muradoğlu Haziran 1996 Bu çalışmada, Türk Altın Pazarının Zayıf Pazar Etkinliği Hipotezi incelenmiştir. Çalışma 01/01/1992 den 20/01/1996 periyodunu kapsamaktadır. Bu periyod, birbirinden bağımsız, Türk Altın Pazarmm değişik zamanlarını yansıtan dört alt periyoda bölünmüştür. Her bir alt periyoddaki altın getirilen serisi otokorelasyon, raskgelesellik (ramdomness) ve normallik açısından incelenmiştir. Daha sonra, zayıf pazar etkinliği hipotezi bütünsel altın getirilen serisi için uygulamıştır. Türk Altın Pazannın Etkinliği Hipotezi ne alt periyodda ne de bütünsel periyodda altm getirileri serileri için tutmadığı sonucu elde edilmiştir. Bu sonucun Türk Altın Pazan ve İstanbul Altm Borsası için etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WEAK FORM EFFICIENCY OF THE TURKISH GOLD MARKET Jamel Chafra MBA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Gulnur Muradoglu June 1996 In this study, the Weak Form Efficiency Hypothesis of the Turkish gold market is examined. The period of the study runs from 01/01/1992 to 20/03/1996. This period is divided into four mutually exclusive sub-periods reflecting different stages of the Turkish gold market. Each sub-period's series of gold returns is examined for autocorrelation structure, randomness, and normality. Furthermore, the Weak Form Efficiency hypothesis is conducted on the overall series of gold returns. The result obtained is that the Efficient Market Hypothsis of the Turkish gold market does neither hold for the series of gold returns of the sub-periods nor for that of the overall series. The implications of this result for the current state of the Turkish gold market and the Istanbul Gold Exchange (IGE) are discussed.