Moda endüstrisinin dijital dönüşümü: Hareketli moda grafikleri ve bir uygulama önerisi
Digital transformation in the fashion industry: Fashion motion graphics and an application
- Tez No: 871816
- Danışmanlar: DOÇ. FATİH KURTCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Moda tasarımı, grafik tasarım, hareketli grafikler, giyim tarihi, moda tarihi, moda endüstrisi, dijitalleşme, Fashion Design, graphic design, motion graphics, clothing history, fashion history, fashion industry, digitalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Moda; üretim, tüketim, dağıtım ve pazarlama faaliyetlerini kapsayan bir endüstri olmakla sürekli yeniliği arayan, değişen ve gelişen bir olgudur. Giyim, insanın temel bir ihtiyacı ve işlevsel bir kıyafeti iken; statü, ayrıcalık ve ihtişam gibi duygularının bir temsili olarak moda kavramı 14. yüzyıl Avrupası'nda ortaya çıkmıştır. Moda, 18. yüzyılda ise Sanayi Devrimindeki gelişmeler neticesinde tasarım, marka, mağazacılık ve reklam gibi alanları kapsayan küresel bir endüstri haline gelmiştir. Günümüzde teknolojik gelişmelere ve tasarımdaki yeni tarzlara bağlı olarak moda endüstrisi dijital bir dönüşüm içerisindedir. Bu dönüşüm kapsamında geleneksel medya araçlarından ayrışarak, dijital pazarlama stratejileri önem kazanmıştır. Moda markaları büyük bir tüketim rekabeti içerisinde, kitleleri kendilerine çekmek için dinamik bir görsel iletişim kurmak durumunda kalmıştır. Bu noktada moda tasarımı ve grafik tasarımı arasındaki bağ güçlenmekte ve moda endüstrisini domine eden çevrimiçi platformlardaki pazarlama faaliyetlerinde geleneksel köklere karşı dijital bir dönüşüm yaşanmaktadır. Bu tez çalışması dört ana başlıktan oluşmaktadır. İlk başlıkta giyim tarihi hakkında genel bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde, Sanayi Devrim'inden başlayarak moda markası, yayıncılığı ve pazarlaması alt başlıkları ile moda endüstrisi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde dijital pazarlama ve çevrim içi platformların artışına bağlı olarak moda markalarının tasarımlarındaki hareketli grafik örnekleri incelenmiştir. Uygulama önerisinde ise kurumsal kimlik, ürün ve pazarlama içeriklerinin tasarımlarında hareketli grafiklerin kullanıldığı moda markası kurgulanmıştır. Dijital ortamlarda üretilen tasarımlarda kullanılan hareketli moda grafiklerinin modanın internet çağına ayak uydurma, zamana ve mekâna bağlı olmadan dijitalleşme akımına uyum sağlamasını ve tasarımların etkileşimlerinin artışına sebep olduğu söylenebilmektedir. Hareketli grafik uygulamaları moda endüstrisinin dijitalleşmesini bu bağlamda ilerletmektedir.
Özet (Çeviri)
Fashion; Being an industry that includes production, consumption, distribution and marketing activities, it is a constantly changing and developing phenomenon that seeks innovation. While clothing is a basic human need and a functional outfit; The concept of fashion as a representation of feelings such as status, privilege and magnificence emerged in 14th century Europe. As a result of the developments in the Industrial Revolution in the 18th century, fashion became a global industry covering areas such as design, branding, merchandising and advertising. Today, the fashion industry is in a digital transformation due to technological developments and new styles in design. Within the scope of this transformation, digital marketing strategies have gained importance by distinguishing themselves from traditional media tools. In a huge consumption competition, fashion brands have had to establish dynamic visual communication to attract the masses. At this point, the bond between fashion design and graphic design is strengthening and a digital transformation is taking place against traditional roots in marketing activities on online platforms that dominate the fashion industry. This thesis study consists of four main headings. The first heading contains general information about the history of clothing. In the second part, the fashion industry is discussed with the subheadings of fashion branding, publishing and marketing, starting from the Industrial Revolution. In the third section, examples of motion graphics in the designs of fashion brands were examined due to the increase in digital marketing and online platforms. In the application proposal, a fashion brand was designed in which motion graphics were used in the design of corporate identity, product and marketing content. It can be said that the animated fashion graphics used in designs produced in digital environments enable fashion to keep up with the internet age, adapt to the digitalization trend regardless of time and place, and increase the interaction of designs. Motion graphics applications advance the digitalization of the fashion industry in this context.
Benzer Tezler
- Foucault'cu bağlamda yenı̇ medya ve ı̇ktı̇dar: Instagram kullanıcıları
New media and power in a Foucauldian context: Instagram users
GÖKNUR ERCAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
İletişim BilimleriGalatasaray Üniversitesiİletişim Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. VİLDAN MAHMUTOĞLU
- Çevrim içi platformlarda sunulan ikinci el lüksün tüketici perspektifinden değerlendirilmesi
Evaluating second-hand luxury on online platforms from a consumer perspective
FATMA NUR SARIKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
İşletmeGalatasaray Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NİLŞAH CAVDAR AKSOY
- Hızlı moda merkezi olarak Asya : Hızlı moda endüstrisinin gelişimi üzerine kavramsal bir inceleme
Asia as a fast fashion hub: A conceptual review of the development of fast fashion industry
BERNADETH HILONGO
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Halkla İlişkilerAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiHalkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA TURANCI
- Günümüzde sanal giysi tasarımı ve sanal gerçeklik ile dijital oyun odaklı giysi koleksiyon önerisi
Digital game focused clothing collection proposal with virtual clothing design and virtual reality today
ECE MELEK
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2023
Giyim EndüstrisiHaliç ÜniversitesiTekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DOĞAN SÖZÜER
- Dijitalleşen tekstil üretimi ve tüketimine genel bakış, tasarım açısından dijital tekstil baskıcılığı
Başlık çevirisi yok
PINAR YILMAZ
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2022
Tekstil ve Tekstil MühendisliğiMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
PROF. KEMAL CAN