Günümüzde sanal giysi tasarımı ve sanal gerçeklik ile dijital oyun odaklı giysi koleksiyon önerisi
Digital game focused clothing collection proposal with virtual clothing design and virtual reality today
  1. Tez No: 828296
  2. Yazar: ECE MELEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DOĞAN SÖZÜER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Giysi Tasarımı, Sanal Gerçeklik, Moda, Virtual Clothing Design, Virtual Reality, Fashion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET GÜNÜMÜZDE SANAL GİYSİ TASARIMI VE SANAL GERÇEKLİK İLE DİİJİTAL OYUN ODAKLI GİYSİ KOLEKSİYON ÖNERİSİ Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sanat dünyasında köklü bir değişim yaratmış ve sanatçıları; geleneksel malzemelerin ötesine geçerek dijital alanlarda yeni ve yaratıcı ifade biçimlerini entegre etme yönünde teşvik etmiştir. Sanal giysi tasarımı, bu yeni ifade biçimlerinden biri olup sanatçılar ile moda tasarımcılarına gerçek dünyada karşılaşılan kısıtlamalardan bağımsız olarak sınırsız bir yaratıcılık alanı sunmaktadır. Bu tasarım şekli, dijital platformlarda paylaşılabilme ve kullanıcılar tarafından çevrimiçi ortamda deneyimlenebilme gibi imkânlar sunmaktadır. Teknolojik gelişmelerin en önemlileri arasında yer alanlardan birisi de sanal gerçeklik (VR) teknolojisidir. Sanal gerçeklik, kullanıcıların kendilerini sanal bir ortamda fiziksel olarak hissetmelerini sağlayan dolayısıyla deneyim esnasında izleyicileri pasif rolden çıkartıp aktif bir katılımcıya dönüştürmektedir. Bu özelliğinden faydalanan sanatçılar ve tasarımcılar; sanal gerçeklik teknolojisi kullanarak etkileşimli ve tamamlayıcı bir ortamda eserlerini sunup kullanıcıya daha derin bir deneyim yaşatma imkânı bulmaktadır. Sanat alanında sanal gerçeklik, sanatın mekânsal ve duyusal sınırlarını genişleterek, yaratıcı ifadelerin sınırsızlığını ortaya çıkarmaktadır. Çalışmada, Türkiye'deki moda endüstrisinin, yakın gelecekteki tasarım uygulama modeli olacak olan 3B sanal giysi tasarımı ve sunum biçimlerinde kullanılacak sanal gerçeklik uygulamaları kullanılarak, güncel moda algısı ile bütünleşmiş dijital oyun odaklı giysi koleksiyon önerisi hazırlanması amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik, öncelikle dijital sanat, sanal gerçeklik ve sanal giysi tasarımı kavramları açıklanarak dijital sanat, sanal gerçeklik ve sanal giysi tasarımının nasıl oluşturulduğu ele alınmıştır. Ardından ilgili kavramlarla sanal gerçeklik teknolojisi birleştirilerek dijital oyun odaklı giysi koleksiyon önerisi hazırlanmıştır. Dijital oyun odaklı giysi koleksiyon önerisinde Genshin Impact dijital oyunu ana tema olarak kullanılmış ve tema fütürizm sanat akımıyla birleştirilerek koleksiyonda yer alan giysilerin desenleri, Adobe Illustrator programları ile oluşturulmuştur. Daha sonra CLO3D'de giysi formları oluşturularak desenler bu formlara aktarılmıştır. 3B modelleme sürecinin ardından elde edilen görünümler ile sanal defile hazırlanmış ve defilede yer alan ürünler, sanal gerçeklik ortamında kurgulanan mağazada sergilenmiştir. Çalışmanın sanal gerçeklik uygulamaları HBAP Komisyonunca kabul edilen 604-II-6 no.lu proje kapsamında desteklenmiştir. Çalışma süresince incelenen alan yazın ve kişisel deneyimler sonucu elde edilen veriler ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIGITAL GAME FOCUSED CLOTHING COLLECTION PROPOSAL WITH VIRTUAL CLOTHING DESIGN AND VIRTUAL REALITY TODAY Today's technological developments have created a radical change in the art world and encouraged artists to go beyond traditional materials and integrate new and creative forms of expression in digital spaces. Virtual garment design is one of these new forms of expression and offers artists and fashion designers an unlimited space for creativity independent of the constraints encountered in the real world. This type of design presents possibilities like being shared on digital platforms and being viewed by users online. One of the most important technological developments is virtual reality (VR) technology. Virtual reality allows users to physically feel themselves in a virtual environment, thus transforming the audience from a passive role to an active participant during the experience. Artists and designers who take advantage of this feature find the opportunity to present their works in an interactive and complementary environment using virtual reality technology and provide a deeper experience to the user. In the field of art, virtual reality expands the spatial and sensory boundaries of art, revealing the infinity of creative expressions. In this study, it is aimed to prepare a digital game-oriented clothing collection proposal integrated with the current fashion perception by using virtual reality applications to be used in 3D virtual garment design and presentation forms, which will be the design application model of the fashion industry in Turkey in the near future. To that end, the concepts of digital art, virtual reality, and virtual garment design are first explained, followed by a discussion of how digital art, virtual reality, and virtual garment design are made. Then, a digital game-oriented clothing collection proposal was prepared by combining the related concepts with virtual reality technology. In the digital game-oriented clothing collection proposal, the Genshin Impact digital game was used as the main theme and the theme was combined with the futurism art movement and the patterns of the clothes in the collection were created with Adobe Illustrator software. Then, garment forms were created in CLO3D and the patterns were transferred to these forms. After the 3D modelling process, a virtual fashion show was prepared with the views obtained and the products in the fashion show were exhibited in the store built in the virtual reality environment. The virtual reality applications of the study were supported by Metaxcreate within the scope of the project no. 604-II-6 accepted by the HBAP Commission. Suggestions were made in light of the material studied for the study and the data gathered from personal experiences.