A Continuous review inventory system in a random environment
Değişen bir ortamda sürekli gözden geçirilen bir stok kontrol sistemi
- Tez No: 87189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stok kontrolü, sürekli gözden geçirme, değişken ortam ıı, Inventory, continuous review, random environment
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Özet DEĞİŞEN BİR ORTAMDA SÜREKLİ GÖZDEN GEÇİRİLEN BİR STOK KONTROL SİSTEMİ Aslı Bayar İşletme Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Emre Berk 1998 Bu tezde stokta tutma, sipariş ve satın alma maliyet parametrelerinin dış çevre durumuna bağlı olduğu değişken bir ortamda sürekli gözden geçirilen bir stok kontrol modeli geliştirdik. Modelin işletim özelliklerinin kesin ifadeleri ve beklenen maliyet oranının bazı konvekslik özellikleri saptandı. En iyi politika parametrelerinin çeşitli sistem parametrelerine karşı hassasiyetini incelemek için sayısal bir analiz yapıldı. Anlık şok modeli ile geliştirilen model karşılaştırıldı ve dış çevre durumlarının sürelerini gözardı etmenin dikkate değer bir hata yarattığı gözlemlendi. Ayrıca, geliştirilen model, uzun zaman ortalamalı ekonomik sipariş miktari modeli ve miyopik bir modelle karşılaştırıldı. Sayısal çalişma sipariş ve satın alma maliyeti parametrelerinin değiştiği ortamlarda geliştirilen modelin diğer politikalara kıyasla daha iyi sonuç verdiğini ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
Abstract A CONTINUOUS REVIEW INVENTORY SYSTEM IN A RANDOM ENVIRONMENT Aslı Bayar M. S. in Management Supervisor: Assist. Prof. Emre Berk 25 09 1998 In this thesis, we develop a continuous review inventory model in a random environment where holding, ordering, and purchasing cost parameters are dependent on the state of the environment. We derive the exact expressions of the operating characteristics of the model and discuss some convexity properties of the expected cost rate. A numerical analysis is provided to examine the sensitivity of the optimal policy parameters with respect to various system parameters. We compare the instantaneous shock model with our model and illustrate that ignoring finite duration of environmental states results in considerable error. Moreover, we compare our model with a time-average EOQ and myopic model. The results illustrate that when ordering and purchasing cost parameters change, our model performs significantly better.