Dynamic relation between exchange rate volatility, international trade and investment: A research analysis
Döviz kuru oynaklığı, uluslararası ticaret ve yatırım arasındaki dinamik ilişki: Bir araştırma analizi
  1. Tez No: 872017
  2. Yazar: MOHAMED HAZEM SALAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki, Döviz Kuru Oynaklığı, Uluslararası Ticaret, Yatırım, Etki, Dalgacık Tutarlılık Analizi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Döviz kuru oynaklığı, uluslararası ticaret ve yatırım arasındaki dinamik ilişki, dünya çapındaki tüm ekonomiler tarafından dikkate alınan önemli bir konudur. Döviz kuru, bir ülkenin ekonomisini, uluslararası ticari ilişkilerini ve yatırım fırsatlarını yönlendiren en önemli faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerden herhangi birindeki değişkenlik, ülke ekonomisinin tamamı üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu durum bu ilişkinin anlaşılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu çalışmada, bir ülkenin döviz kurundaki sürekli dalgalanmaları analiz ederken, bunun sonuçlarının o ülkenin küresel ticaretini ve yatırımını nasıl etkileyeceğini de ortaya koyuyoruz. Bu araştırmada bu dinamik ilişkiyi tespit edebilmek, açıklayabilmek ve anlayabilmek için birçok ülkenin döviz kurları, uluslararası ticaret ve yatırım girişi verilerini uygulayacağız. Bu değişkenler arasındaki nedenselliği tespit etmek için Dalgacık Tutarlılık Analizi'ni kullandık. Sonuçlar, döviz kuru oynaklığı, uluslararası ticaret ve yatırım arasında ülkeler ve dönemler bağlamında oldukça değişkenlik gösteren bir ilişkinin var olduğunu göstermektedir. İlişkinin, değişkenlerden birindeki değişikliğin ilişkinin tamamını etkileyebileceği üç yönlü bir etkileşim olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The dynamic relation between exchange rate volatility, international trade, and investment is a substantial worldwide topic that is taken into consideration by all the economies around the world. The exchange rate is considered one of the most important factors in driving the economy of a country, its international trade relations, and its investment opportunities. Any variability of one of those factors can have either a positive or a negative impact on the whole economy of the country. This has made understanding this relation obligatory. In that way, we analyse the continuous fluctuations of the exchange rate of one country while demonstrating how its consequences will affect the global trade and investment of this country. For this research, we will be implementing exchange rates, International trade, and investment inflow data of many countries to be able to determine, explain, and understand this dynamic relation. We used Wavelet Coherence Analysis to detect causality between these variables. The results show that there exists a relation between exchange rate volatility, international trade and investment which is highly variable between countries and time periods. The relation was found to be a three-way interaction in which a change in one of the variables could impact the whole relation. Keywords : Relation, Exchange Rate Volatility, International Trade, Investment, Impact, Wavelet Coherence Analysis